Philips vyvinul jeden z nejúspornějších LED zdrojů

Podobně jako před nedávnem společnost Cree, tak i společnost Royal Philips Electronics dokázala vyvinout vysoce úspornou LED s účinnosti dosahující na hranici 200lm/W (pro srovnání trubicová zářivka – 100lm/W, klasická žárovka – 10lm/W).

Nový prototyp označený TLED poskytuje teplé bílé světlo a je dvakrát účinnější než předchozí technologie Philipsu, čímž také snižuje spotřebu energie na polovinu. Dle vyjádření René van Schootena, výkonného ředitele Philips Lighting, je TLED další významná inovace zdvojnásobující energetickou účinnost, která následuje po velmi úspěšném uvedení technologie nahrazující klasické žárovky a také po nedávno zveřejněné technologie Philips Hue.

Dodatkem Schooten poznamenal, že TLED znamená významný průlom, který může vést k posunu celého průmyslového odvětví LED technologií vpřed.

Dle společnosti Philips má nová technologie ambice na to, aby dokázala nahradit fluorescentní zářivky používané v kancelářích, které dnes tvoří téměř polovinu osvětlení na světe. Přechod na novou technologii by jen v USA znamenal úsporu zhruba 100 terawattů energie, což odpovídá výkonu 50 středně velkých elektráren a částce zhruba 12 miliard dolarů (240 miliard Kč) nebo také přibližně 60 milionům tun CO2 vypuštěných do atmosféry.

Nový světelný zdroj TLED by měl být uveden na trh pro komerční využití v roce 2015.

Zdroj: philips.com