Přijde revoluční změna v účinnosti osvětlení?

University of Dundee nacházející se ve Skotsku, spustila unikátní celoevropský výzkumný projekt, který by mohl znamenat průlomovou změnu v účinnosti osvětlení.

Projekt s rozpočtem 11,8 miliónů eur (zhruba 307 miliónů Kč) má za cíl vyvinout novou generaci bílých LED světel, jakožto efektivnější náhrady stávájícího osvětlení, která zároveň masivně sníží produkci CO2 a také spotřebu celosvětové energie.

Dle slov profesera Edika Rafailova, vedoucího projektu, se současné žárovky vyznačují poměrně nízkou účinností, a to i v případě nejlepších bílých LED, kde účinnost dosahuje pouze okolo 25%. Cílem nového projektu je vynalézt takovou bílou LED, která se bude svojí účinností přibližovat k hranici 50 – 60%, což by znamenalo v celosvětové aplikaci obrovskou energetickou úsporu v porovnání ze současně využívanou koncepcí.

Výzkumný projekt se bude soustředit hlavně na detailní postup každé fáze výrobního procesu světelných diod. Snahou projektu je rozvíjet nové poznatky o vlastnostech polovodičů a to až na téměř atomární úroveň, hlavně v oblasti odvodu tepla a řízení světla.

Celoevropský projekt, označený názvem “NEWLED”, sdružuje akademické a také průmyslové partnery. Financování probíhá ze 7. rámcového programu Evropské unie.

Vzhledem k tomu, že o LED s účinností cca 60% (odpovídá zhruba 200lm/W u bílého světla) od Cree a Philipsu jsme již na Fotonmagu nejednou psali, tak se nelze ubránit pocitu, že jde spíše o dobrý způsob jak vytáhnout z EU grantové peníze.

Zdroj: led-professional.com