Projekt Photon Pod

Londýnský festival designu probíhající v září tohoto roku odstartoval ambiciózní projekt Photon Pod, který zkoumá biologické účinky světla na člověka a má napomoci rozvoji optimálních světelných podmínek pro obytné prostory.

Projekt Photon Pod je výsledkem spolupráce Oxfordské univerzity a sklo-inženýrské společnosti Cantifix, snažící se během 4 ročního výzkumu najít optimální osvětlení pro pocit pohody. Pro výzkum byl vyhotoven speciální skleněný obývací prostor vybavený řadou barevně přizpůsobivých svítidel, včetně LED žárovky Philips Hue.

Hlavní cíl výzkumu je zaměřen na měření změn osvětlení ve vztahu k lidské psychice dle připravených scénářů, kdy po dobu nejméně 3 týdnů budou výzkumníci sledovat dopady změn na účastníky projektu, umístěných v 9 prosklených kopulích.

Dle vyjádření realizátora projektu, Richarda Brenta, porozumět lidským pocitům v různých světelných podmínkách znamená navrhnout světla tak, aby ladila s přírodními podmínkami, když jsou lidé v práci nebo doma.

Dodatkem šéfa designu společnosti Pihlips, Seana Carneyjena, vznik digitálně regulovaného LED osvětlení Philips Hue otevřel brány do světa nepředstavitelných možností, které tento typ osvětlení může poskytnout, prozatím je vývoj schopností tohoto osvětlení v samém počátku. Simulace denního osvětlení může navodit pocit vnitřní rovnováhy a také dosáhnout něčeho mnohem intenzivnějšího, a to pocitu pohody a relaxace.

Zdroj: photonproject.org