Rambus představil LED žárovky na bázi mikročoček

Americká inovační společnost Rambus představila na přehlídce elektronických zařízení konané v Las Vegas, svoji novou LED žárovku A19 s technologií mikročoček – MicroLens light-guide technology.

Nová technologie je založena na patentech z roku 2009 získaných od společnosti Global Lighting Technologies. Obecně využívá světelných vodičů, které vychýlí a nasměrují paprsky světla vycházejících z LED umístěných v patě žárovky a výsledkem je přirozeně rozptýlené světlo.

Rambus využívá k výrobě nových žárovek tři trojúhelníkové segmenty, které jsou umístěny po obvodu žárovky, výsledkem je vyzařovací úhel dosahující téměř 360°. Představený prototyp by měl mít světelný výkon ekvivalentní klasické 60W žárovce, podrobnější parametry však výrobce zatím nezveřejnil.

Podle slov Jeffryho Parkra, manažera osvětlovací divize společnosti Rambus, jedinečný design světelných zdrojů, kdy jsou LED montovány kolem základny žárovky pod světlovodné segmenty, má za následek značné usnadnění výroby, což vede k výrazné úspoře celkových výrobních nákladů.

Design žárovek mimo jiné poskytuje také výborné chlazení LED, díky vzduchovým kanálům mezi segmenty a chladícím žebrům podél žárovky.

Rambus poskytl licenci na jeho novou technologii společnostem GE lighting, Cooper Lighting a také například společnosti Fern-Howard. Podobný design světelných výrobků byl již k vidění na jaře loňského roku, kdy společnost Cooper představila dva své návrhy s podobným válcovitým tvarováním, ale jednalo se o celá svítidla nikoliv o samotné světelné zdroje.

Společnost Rambus dokončila první sériové kusy nových žárovek A19 a podle dodatku Parkra budou další výrobu realizovat licencované výrobní společnosti.

Zdroj: illuminationinfocus.com