Se skladováním energie mohou pomoci betonové bloky

Švýcarská společnost Energy Vault představila nový koncept pro akumulaci energie, který by měl být levnější a nabídnout mnohem delší živnost, než mají současné baterie. Princip této technologie je tak jednoduchý, až se skoro nechce věřit, že to nikoho dosud nenapadlo. Akumulace energie spočívá ve vytahování betonových závaží do výšky – podobně jako nástěnných mechanických hodin.

Jak technologie funguje, asi nemá smysl příliš popisovat, protože vše názorně vysvětluje video níže. Jeřáb s mnoha rameny při nadbytku energie vytahuje betonová závaží do výšky, při nedostatku energie se pak jednotlivé bloky opět spouští dolů, přičemž jejich váha pohání generátor. Vše tedy funguje stejně jako běžná přečerpávací elektrárna, s tím, že není potřeba drahá vodní nádrž ani turbína, ale stačí je jedno zařízení, které vypadá jako jeřáb se šesti rameny a pyramida betonových bloků.

Práci celého stroje samozřejmě řídí specializovaný software, výrobce slibuje ve srovnání s běžnými bateriemi až poloviční náklady na akumulaci energie. Výhodou tohoto zařízení je také jednoduchost a dobrá škálovatelnost – měly by být k dispozici akumulátory s kapacitou 10 – 35 MWh a více. Zařízení od Energy Vault by mělo mít také dlouhou životnost 30 a více let, přičemž jeho případné opravy budou vzhledem k principu technologie velice snadné. Jako závaží se využívá odpadní beton, jeden blog přitom váží 35 tun.

Betonový akumulátor by měl být již komerčně dostupný, první 35MWh systém by měl být ve spolupráci s indickou firmou Tata uveden do provozu příští rok.

The post Se skladováním energie mohou pomoci betonové bloky appeared first on Nazeleno.cz.