Správné osvětlení pro větší produktivitu práce

V moderní společnosti trávíme až 90% času uvnitř budov, což vede k absenci vystavení slunečním paprskům. Tato skutečnost může v delším období narušit naše přirozené biorytmy a vést k poruchám spánku, případně depresivním náladám.

Pro řešení tohoto problému vzniklo tzv. HCL (human centric lighting – osvětlení pro lepší lidské soustředění), které napodobuje přirozené světlo s nastavenými barvami a teplotami. Během dne světlo přechází od jasné modré barvy, která zabezpečuje ostražitost a soustředění. K večeru světlo přechází na červené a oranžové odstíny, což navozuje reakci těla na západ slunce.

Dle provedené studie, lidé, kteří byli vystaveny HCL osvětlení prokazatelně zažili lepší spánek, nižší úroveň stresu a v práci byli výkonnější a soustředěnější.

Provedený výzkum projektu společnosti Repro-Light, jehož cílem je vybudování udržitelného osvětlení v EU, zjistil, že evropští pracovníci hledají lepší osvětlení na pracovištích. Průzkumu se zúčastnilo na 1100 pracovníků v Německu, Španělsku, Itálii a Rakousku. Z nasbíraných dat bylo prokázáno, že 56% účastníků uvedlo, že by chtěli lepší osvětlení na pracoviště. Kromě toho více než 90% dotázaných uvedlo, že pracovní osvětlení má dopad na jejich náladu, zatímco 87 procent se domnívá, že ovlivňuje jejich výkon.

Přední výrobci LED osvětlení, včetně společností Signify a Osram, prosazují propojení osvětlovacího systému v budovách a kancelářích. LED výrobci jako Nichia, Seoul Semiconductor a další společnosti uvádějí na trh různé nastavitelné LED produkty pro masivnější aplikaci HCL v praxi.

Zdroj: ledinside.com