Tchaj-wan není sporný

Do řady protičínských aktivit se přiřadil – bohužel – i pražský magistrát, když se zamotal do problematiky Tchaj-wanu. Přitom by stačilo se jen trochu podívat do historie. Tchaj-wan, který dlouho zaujímal místo Čínské lidové republiky v Organizaci spojených národů, jej musel uvolnit  skutečné Číně.

A tak není divu, že ministerstvo zahraničních věcí ČLR  ústy svého mluvčího a následně také čínská ambasáda v Praze vyjádřily jednoznačný postoj. „Každá země považuje zachování své suverenity a územní celistvosti za svůj klíčový zájem. Na světe existuje pouze jedna Čína Tchaj-wan je její nedílnou součástí. Fakt, že Tchaj-wan nikdy nebyl samostatným státem, se nikdy nezměnil a ani nemůže být změněn. Dodržování zásady jedné Číny je normou pro mezinárodní vztahy a též všeobecným konsensem mezinárodního společenství, včetně České republiky,“ zdůraznil ve svém prohlášení mluvčí ambasády v Praze.

Nevidím jediný rozumný důvod, proč by se pražský magistrát měl v tomto případě pouštět na pole mezinárodní politiky. Samozřejmě, že kartou Tchaj-wanu se hrají různé geopolitické hry. Když jsem před téměř deseti lety v Pekingu absolvoval rozhovor se dvěma vědeckými pracovníky ústavu mezinárodních vztahů, zeptal jsem se i na Tchaj-wan. Tchaj-wan je Čína, o tom nebudeme nikdy diskutovat. A spojíte se? Na nic nespěcháme, zněla odpověď. A protože Číňané jsou pragmatičtí, jede na plné obrátky s „ostrovem“, jak Tchaj-wanu říkají, obchod a turistika.