Toshiba pokročila s projektem LED přeměny Louvru

Společnost Toshiba dokončila významné kroky v dlouhodobém projektu přeměny většiny osvětlení na energeticky úspornou LED technologii v pařížském muzeu Louvre.

Toshiba ve spolupráci s pařížským muzeem dokončila instalaci speciálního osvětlení na věhlasný obraz Mony Lisy. Nové osvětlení nyní disponuje dynamickou kontrolou jasu, tedy osvětlení může být přizpůsobováno pro zobrazení optimálních barev malby v závislosti na změnách okolního světelného prostředí. Speciální osvětlení využívá 32 LED diod a řídící systém optiky, který mohou pracovníci muzea upravovat ke korekci barevných posunů na malbě. Osvětlení také eliminuje pro obraz nebezpečné UV a IR záření a při barevné teplotě 3200 K dosahuje CRI vyššího jak 95, životnost osvětlení má dosáhnout 80 000 hodin provozu.

Mimo to byly dokončeny instalace stropního osvětlení v Red rooms, které slouží jako výstavní prostory, hostící práce významných francouzských malířů, jako například: Davida, Ingrese, Géricaulta nebo Delacroixa, jedna místnost je také speciálně určena pro otevření knihy The Da Vinci Code. Místnosti disponují vysokými stropy, a proto je jejich osvětlení velmi energeticky náročné. Nové lineární osvětlení od společnosti Toshiba, které podobně jako v případě Mony Lisy nevyzařuje pro muzea problematické UV a IR záření, pomůže snížit spotřebu energie až o 60% oproti původnímu konceptu.

Toshiba se rozhodla využít pro osvětlení Red rooms zvýšeného počtu svítidel z původních 392 kusů 250W žárovkových světel na 600 kusů nových 66W LED světel, což i tak vedlo k poklesu celkové spotřeby energie o téměř 59000W. Úspory také vznikají použitím senzorů osvětlení, které podle intenzity venkovního světla z oken v sálech optimalizují světelný výkon vnitřního osvětlení.

Další fáze přeměny osvětlení v Louvru je plánována v oblasti Napoleon Hall a Cour Carrée courtyard, celý projekt přeměny by měl být hotov v roce 2023.

Zdroj: ledsmagazine.com