V Pražákově paláci Moravské galerie jsou k vidění nejkrásnější české knihy za rok 2018

V knihovně Pražákova paláce v Brně se již tradičně představují mimořádné publikace, které se umístily v  soutěži Nejkrásnější česká kniha roku. Do 54. ročníku soutěže se přihlásilo hned 264 titulů, což je nevyšší číslo v historii soutěže. Vysoké číslo vypovídá o velmi dobré úrovni grafického zpracování současných knih. Výstava potvá do 27. února 2020.

Mezi knihami o výtvarném umění zvítězila kniha Epos 257: Kořen, větve, stromy, v níž umělec vypráví o neznámých zákoutích hlavního města. Nejkrásnějším katalogem se stala Pocta suknu: Textil v kontextu umění, která je první publikací Nadačního fondu 8SMIČKA, nakladatelství nově vzniklé zóny pro umění v Humpolci. Nejkrásnější knihy pro děti a mládež pocházejí opět z nakladatelství Baobab, stejně jako v minulém ročníku, i nyní obsadilo toto malé rodinné nakladatelství první tři místa.

V Knihovně Pražákova paláce jsou vystaveny nejen vítězné knihy, ale také práce, které se dostaly do užšího výběru. Mezi nimi například Stokerův Dracula s dřevoryty Františka Štorma, jež byly k vidění na Mezinárodním bienále grafického designu v roce 2018.