Velkochovy dobytka přispívají ke globálnímu oteplování

Jedna kráva vyprodukuje během svého života přímo či nepřímo ekvivalent 4,5 tuny oxidu uhličitého. Skleníkový efekt nezesiluje jen metan uvolněný při trávení. Emisně významné jsou také aktivity související s chovem dobytka, jako je pěstování a sklizeň krmných plodin nebo jejich následný transport. Člověk, který si v obchodě koupí jeden kilogram hovězího masa, přispěje k zesílení skleníkového efektu stejně, jako kdyby místo toho projezdil 250 kilometrů autem s průměrnou spotřebou pohonných hmot, nebo nechal doma 20 dnů svítit stowattovou žárovku. K takovému závěru nedávno dospěl čtyřčlenný tým japonských vědců z Národního vědeckého institutu hospodářských zvířat a pastvin v Tsukube a Zemědělské fakulty univerzity v Kjótu. O výzkumu hodnotícím enviromentální dopady "výroby" hovězího masa informoval ve druhé polovině července časopis New Scientist a internetový server Euroactiv. Kompletní studie vyšla v srpnovém vydání Animal Science Journal.