Výzkumníci vyvinuli OLED s účinností přes 200 lm/W

Výzkumný tým společnosti KAIST, tvořený profesorem Seunghyupem Yoo a PhD. kandidátem Jinoukem Songem, vytvořil OLED dosahující vyšší efektivnosti bez použití optických čoček. Pro dosažení tohoto excelentního výsledku bylo použito externí rozptylové médium, které zvýšilo externí kvantovou účinnost (EQE) o více jak 50%.

Tým se zaměřil právě na ladění externího rozptylu světla což významně ovlivňuje celkovou účinnost OLED, která za klasickými anorganickými LED zaostává. Mimo to výroba této technologie umožňuje dosáhnout velkých panelů s nízkými výrobními náklady. Rovněž tato metoda nemění elektrické vlastnosti OLED.

Výzkumníci společnosti KAIST vyvinuli analytickou metodiku, která předpovídá struktury maximalizující účinnost. Kombinovali matematický popis jevů rozptylu s optickým modelem pro vyzařování světla v OLED, který rychle předpovídá vlastnosti mnoha zařízení s různými strukturami. Díky tomuto přístupu tým KAIST teoreticky předpovídal optimální kombinaci vrstev rozptylu a OLED architektur, které mohou vést k maximální efektivitě.

Výsledkem této metodiky je dosažení větší EQE o 56% a světelné účinnosti až 221 lm/W, díky optimálnímu vyladění světelného rozptylu.

Zdroj: ledinside.com