Z londýnského bytu do jurty na Novém Zélandě. Jak se tam mladé rodině žije?

Chtěli žít ve spojení s přírodou, a tak se rozhodli pro radikální změnu – přestěhovat se na Nový Zéland. Přečtěte si příběh mladé anglické rodiny, která žije v jurtě.

Bydleli v pohodlném 3pokojovém bytě v Londýně. Svůj život i zaměstnání ve velkoměstě měli rádi, když se jim ale narodila druhá dcera, uvědomili si, že od života chtějí něco jiného. Pár s malými dětmi opustil svoje zaměstnání, prodal byt a přestěhoval se na druhou stranu planety. Jak se jim žije v jurtě na Novém Zélandu?

Zdroj: Lulastic and the Hippyshake

Už samotné stěhování věcí byla velká výzva. Lucy popisuje, jak to probíhalo: „V Londýně jsme měli opravdu hodně věcí a bylo těžké se rozhodnout, které si vezmeme s sebou. Proto jsme se rozhodli vzít jen to nejcennější a zbytek jsme prodali. Uspořádali jsme prodejní den, kdy do našeho domu přišly stovky lidí a naše věci si odnesli. Zbytek jsme si nechali poslat přepravním kontejnerem.“

Jak začala jejich dobrodružná cesta? „Na Novém Zélandu jsme neměli práci, nevěděli jsme, kde budeme žít a neměli tušení, jak bude vypadat náš život. Máme ale rádi dobrodružství a věřili jsme, že vše dobře dopadne. První týden jsme koupili velký autobus, objeli Severní ostrov a hledali město, kde bychom se mohli usadit“, popisuje odvážná matka dvou dětí. Svůj domov našli už po 10 dnech. Postavili si jurtu o průměru 5 metrů, ve které žili 18 měsíců. Poté se rozhodli postavit větší jurtu o velikosti 15 m2, kterou si objednali z Ameriky. Původní menší obydlí si ponechali a pronajímají jej přes Airbnb. Nová jurta je nejen větší, ale také pevnější, má dvojitá okna a sítě proti komárům.

Zdroj: Lulastic and the Hippyshake

Lucy uznává, že takové bydlení není pro všechny, ale její rodina se v jurtě cítí skvěle: „Bydlet v kulatém prostoru je tak uklidňující, milujeme to. Líbí se nám, že jsme díky tenkým stěnám ve spojení se zahradou a okolím. Jurty jsou prostě krásné. A finančně dostupné.“

Zdroj: Lulastic and the Hippyshake

Pojďte na prohlídku 

Zdroj: Lulastic and the Hippyshake

V kuchyni vaří na plynu, ale to chtějí brzy změnit. “Raději bychom vařili na jiném zdroji energie, který je obnovitelný. V zimě vaříme na ohni, to máme opravdu rádi, v létě používáme klasický sporák. Vodu získáváme z vlastního pramene, to je dost praktické. Zahříváme ji ohněm.”

Zdroj: Lulastic and the Hippyshake

V ložnici si postavili mezipatro, ale pod tenkým stropem se cítili nechránění. Navíc byli stropu příliš blízko a naráželi do něj hlavou. Také je budilo počasí, které na Novém Zélandu umí být velmi hlučné. Proto místo dalšího patra udělali raději malý pokoj.

Zdroj: Lulastic and the Hippyshake

Obývák je místo, kde rodina tráví nejvíce času. Mají tam spoustu sedaček, protože k nim často chodí návštěvy. Bydlení v jurtě znamená bydlet na jednom velkém otevřeném prostoru. To s sebou nese určité výzvy. “Tou největší výzvou je, když máte na návštěvě více rodin, chcete si povídat a děti jsou hlučné. Ale jinak se tu žije skvěle a všechno ostatní na jurtě milujeme – hlavně ten velký kulatý prostor. Mám ráda, když jdu ven pro zeleninu a můžu se u toho bavit se svými dětmi, které si hrají doma. Líbí se mi, že život všech členů rodiny je propojený a jsme spolu po celý den. Uvědomuju si, že některé lidi by to otravovalo, ale já to mám opravdu ráda.”

Z čeho rodina žije?

Když opustili Londýn, Lucy se začala sousředit na kariéru spisovatele volnonožce. Už několik let píše ebooky, natáčí videa na Youtube a píše články pro různé magazíny. Stačí jí připojení na internet. Další příjem má rodina z pronájmu první jurty přes Airbnb. Manžel od Lucy se věnuje farmaření. Do budoucna plánují farmařit ještě více a prodávat zeleninu do restaurací. Rodičovské role mají rozdělené přesně napůl, každý pracuje 3 dny v týdnu a zbytek času se věnují rodině.

Zdroj: Lulastic and the Hippyshake

“Náš typický den začíná velmi pomale, nedáváme děti do škol, takže se vyhýbáme rannímu spěchu, což považuji za největší bonus. Vstáváme mezi 8:00 a 8:30, dáme si čaj, snídani, holčičky mají 30 minut na internet a pak se rozhodneme, co budeme dělat. Každý den vypadá jinak, podporujeme své děti v čemkoli, co chtějí ten den dělat. Je mi jasné, že naše děti v budoucnu nebudou chtít spát s námi v jedné posteli a možná ani v domě. Dokážu si představit, že jim postavíme vlastní domečky třeba ve stromech, kde budou mít soukromí,” dodává Lucy.

Zdroj: Lulastic and the Hippyshake

Bydlení v jurtě samozřejmě obnáší také stinné stránky a rodina přiznává, že v určitých ohledech je těžké se o sebe postarat. “Pokud uvažujete o tom, že byste žili v jurtě, nejprve si to na pár měsíců vyzkoušejte. Mějte oči otevřené a hledejte příležitosti, jak si vyzkoušet žít třeba jen z energie ze solárních panelů. Až pochopíte i stinné stránky, rozhodování bude snadnější,” radí Lucy.

Více o životě rodiny se můžete dozvědět na blogu lulastic.co.uk.

Zdroj: Lulastic and the Hippyshake

The post Z londýnského bytu do jurty na Novém Zélandě. Jak se tam mladé rodině žije? appeared first on Nazeleno.cz.