Zemřel Vojtěch Jasný, režisér slavných filmů Všichni dobří rodáci a Až přijde kocour

Ve věku 93 let zemřel režisér Vojtěch Jasný, režisér nezapomenutelných filmů Až přijde kocour s Janem Werichem či Všichni dobří rodáci s Radoslavem Brzobohatým.

Vojtěch Jasný byl významnou postavou tzv. nové vlny v československém filmu. Debutoval v roce 1954 celovečerní agitkou Dnes večer všechno skončí (spolurežisérem byl Karel Kachyňa), ve které se mladý voják zamiluje do krásné dívky, z níž se nakonec vyklube špionka.

Ceněným filmem je snímek z roku 1960. Přežil jsem svou smrt v hlavní roli s Františkem Peterkou. Jde o vyprávění vězně z tábora smrti (boxera Tondy Majera), který se dostal do koncentráku pro rvačku s gestapákem.

O tři roky později režíroval film Až přijde kocour, ve kterém v hlavní dvojroli exceloval Jan Werich. Snímek, ve kterém díky kouzlu nevěrníci zežloutnou, lháři zfialoví, zloději zešediví a zamilovaní zčervenají, je možné považovat za první vrchol Jasného tvorby.

Jeho nejdůležitější dílo vzniklo v roce 1968. Snímek Všichni dobří rodáci ukazuje život na vesnici po únoru 1948 a všímá si dramatických lidských osudů, které se dostaly do konfliktu s mocí, násilím a krutostí. Jasný za něj dostal cenu za režii z MFF v Cannes 1968, ale i mnoho dalších cen z festivalů v Barceloně, San Sebastianu, Berlíně, Buenos Aires atd. Za normalizace se film nesměl promítat.

Po okupaci byl Jasný politicky perzekvován, a proto emigroval. V zahraničí natočil ještě téměř třicet filmů v Rakousku, Německu, Jugoslávii či USA. Jeho asi nejdůležitějším dílem jsou Klaunovy názory podle knihy Heinricha Bölla. 

Po návratu z emigrace natočil ještě několik dokumentů a svůj poslední hraný film Návrat ztraceného syna, kterým navázal na Všechny dobré rodáky. Ovšem i když si hlavní roli zahrál slavný herec šedesátých let Vladimír Pucholt, pro kterého to byl první a jediný návrat před kameru po třiceti letech, film neměl divácký úspěch a neocenili jej ani filmoví kritici.

V roce 2007 Jasný dostal ocenění Český lev za dlouholetý umělecký přínos. v roce 2013 obdržel na filmovém festivalu v Karlových Varech Cenu prezidenta za přínos české kinematografii.