Zrychlení procesu 3D tisku pomocí UV LED

Německý výzkumný tým představil vývoj nového procesu 3D tisku, který umožňuje snadnější a efektivnější výrobu trojrozměrných komponentů pomocí UV vytvrditelných reaktivních pryskyřic. Mimo to systém umožňuje výrazné zkrácení doby tisku ve srovnání se současnými výrobními procesy s aditivy.

Inovativní proces využívá syntetické pryskyřice k nahrazení běžných materiálů, které často během výrobního procesu zahřívání a chlazení mění svůj tvar. Syntetické pryskyřice mohou být vytvrzovány UV zářením, díky čemuž jsou stabilní a nemění tvar.

Vědecký tým vysvětlil, že v novém procesu nesoucí označení BUERMa je ​​viskózní reaktivní pryskyřice smíchána s fotoiniciátorem, zavedena do odměřovací jednotky a protlačena tryskou o průměru 0,1 až 0,6 milimetru. Materiál je poté uložen do předem připravených forem a vystaven UV LED záření. Tento proces zajišťuje, že pryskyřice se zasíťují pomocí fotoiniciátoru a tvoří extrémně stabilní polymerní síť, která se okamžitě po ozáření vytvrzuje řízeným způsobem. Díky tomu se vytištěný předmět může deformovat jen nepatrně a výrobní proces může být ještě rychlejší.

Podle vědců je hlavním motorem nového projektu BUERMa výrazné zjednodušení a zrychlení výroby 3D tisku.

Zdroj: ledinside.com