feed info

8,657 článků z OSEL.cz

Máme velký sexy mozek. A platíme za to tragickou cenu

Na náš masivní mozek jsme pyšní. Ale je to zřejmě právě jeho velikost, zejména v oblasti prefrontální kůry, která v sobě ukrývá fatální zranitelnost stárnutím s jeho nepříjemnými neurodegenerativními pochody. Nejmladší oblasti mozku odcházejí při stárnutí jako první. Je to prokletí velkého mozku.

Na Hainanu instalovali větrnou godzillu s rekordním výkonem 20 MW

Čím větší větrná turbína, tím více kilowatthodin. Mingyang Smart Energy postavili u pobřeží čínského ostrova Hainan větrnou turbínu s rotorem o průměru až 292 metrů, která těží vítr z plochy 67 tisíc metrů čtverečních. Jediná turbína vyrobí ročně energii zhruba pro 96 tisíc domácností.


Pátek 6. září 2024


Nová éra v liečbe cukrovky inzulínom na obzore

Ak sa naozaj podarí vyvinúť "chytré" inzulíny (smart insulins), bude to znamenať prevrat v liečbe inzulínom a niektoré desaťročia vyvíjané postupy intenzifikovanej liečby cukrovky 1. typu sa môžu stať zbytočnými.


Čtvrtek 5. září 2024


První prototyp jaderných hodin by mohl porazit atomové hodiny

Atomové hodiny jsou ultrapřesné. Ale teď se zjevil vážný konkurent, který má na to, aby sesadil atomové hodiny z trůnu. Vědci navázali na průlom z letošního dubna, kdy se povedlo excitovat jádro thoria-229. Od té chvíle bylo jen otázkou času, kdy se objeví první jaderné hodiny. Trvalo to jen 4 měsíce.

Znovunalezení bludných balvanů dovezených z Ostravy do Brna v roce 1882

V roce 1882 přivezl Alexander Makowsky ze Svinova (dnes městská část Ostravy) do Brna 11 bludných balvanů, které byly umístěny v parku u Německé vysoké školy technické. Po roce 1945 se jejich stopa ztrácí. Historie bludných balvanů přivezených do Brna je na dalších více než 60 let zapomenuta. Je to však příběh s dobrým koncem, neboť všech 11 bludných balvanů se...


Středa 4. září 2024


Experimentální archeologové potvrdili, že zbraně doby bronzové byly smrtící

Bronzové zbraně bývají elegantní a lahodí oku. Jak to ale bylo s jejich využitím? Pěkný vzhled není zárukou, že zbraň obstojí v opravdové řeži. Archeologové si vyrobili věrohodné kopie zbraní doby bronzové a pak s nimi bojovali, sami mezi sebou, a pak také s mrtvolami prasete nebo srnce. Výsledky mluví jasně. Zbraně z bronzu nebyly jen na ozdobu.

Fotony a neutrina kosmického záření extrémně vysokých energií

V posledních letech se podařilo dramaticky posunout studium neutrálních částic kosmického záření. Jde o fotony záření gama a neutrina. Neutrální částice nejsou ovlivněny galaktickým nebo extragalaktickým magnetickým polem a svým směrem příletu nesou informaci o poloze svých zdrojů. Jejich pozorování tak může být klíčové pro identifikaci zdrojů kosmického...

Jsou velcí žraloci skutečně vrcholovými predátory?

Kdo by si troufl na více než dvoumetrového žraloka sleďového? Vědci si mysleli, že nikdo. Jenže nějaký takový tvor zcela jistě žije u Bermud a jednoho ostře sledovaného žraloka tam slupnul. Vědci jsou zaskočeni, protože beztak ohrožení žraloci čelí zřejmě dalším, doposud neznámým hrozbám a jejich pozemská existence může vzít překvapivě rychlý konec.


Úterý 3. září 2024


Unikátní protein z extrémní bakterie zachraňuje rozbitou DNA

Extrémy milující deinokok má k dispozici fascinující protein DdrC, který funguje jako molekulární záchranář pro rozsekanou DNA. Skenuje řetězce DNA, zajišťuje poškozená místa a přivolává k nim reparační systémy, kteří jako molekulární chirurgové DNA opraví. O tomhle molekulárním zázraku ještě určitě uslyšíme.


Pondělí 2. září 2024


Šikovné mycelium hlívy máčkové řídí biohybridní roboty

Na Cornell University nechali srůst mycelium hlívy máčkové s elektronikou, aby mohlo řídit pozoruhodné biohybridní roboty. Zatím si jen tak vykračuje, ale tvůrci pozoruhodné technologie věří v budoucí uplatnění této technologie v zemědělství nebo třeba ve výzkumu vesmíru. Kdo by to do skromných hlív řekl?


Neděle 1. září 2024


Fyzici, geometři a geologové doby kamenné

Určitě neuměli odříkat Newtonovy zákony nebo narýsovat řez komolým kuželem. Přesto prokázali stavitelé dolmenu Menga obdivuhodné znalosti přírodních věd. Jejich dílo díky tomu odolává času už 6000 let.

V Dánsku spustili první továrnu na výrobu zeleného amoniaku

Společnosti Topsoe, Skovgaard Energy a Vestas vybudovali první továrnu na světě, která je určená k výrobě zeleného amoniaku ze solární a větrné energie. Továrna v dánském Ramme by měla vyrobit asi 5 000 tun zeleného amoniaku ročně, čímž uspoří asi 8 200 tun emisí oxidu uhličitého.


Sobota 31. srpna 2024


Levný autonomní letoun Vanguard Loyal Wingman poprvé vzlétl

Scaled Composites vyvíjejí autonomní, všestranný a přitom levný a postradatelný autonomní proudový letoun Model 437 Vanguard Loyal Wingman. Prototyp je vybavený kokpitem a v něm sedí pilot, prozatím lidský. Očividně testuje spíše aerodynamiku a mechanické vlastnosti letounu než autonomní řízení nebo avioniku.


Pátek 30. srpna 2024


Inteligence GameNGen sní o legendární videohře Doom 1993

Nová umělá inteligence GameNGen je herní engine s neurálním modelem, který umožňuje interakci se složitým prostředím v reálném čase. Lidé u krátkých videosekvencí poznají hraní na umělé inteligenci jen asi v 60 procentech případů. Jak se zdá, herní svět se blíží k tektonickému zlomu.


Čtvrtek 29. srpna 2024


Vědci konečně objevili dlouho hledané globální elektrické pole Země

Už přes šedesát let víme, že částice z atmosféry Země unikají do kosmického prostoru takzvaným polárním větrem. Jeho fungování ale bylo doposud záhadou. Řešení přinesla suborbitální raketa Endurance, která měřením potvrdila dlouho předpovídané elektrostatické pole mezi ionosférou a kosmickým prostorem.


Středa 28. srpna 2024


Deep Fission: Podzemní reaktory nabídnou levnou a bezpečnou energii

Stavba standardních jaderných reaktorů a elektráren, které je obklopují, je v dnešní době tak problematická a nákladná, že to paralyzovalo celou jadernou energetiku. Startup Deep Fission nabízí řešení v podobě malých reaktorů umístěných ve vrtech v hloubce 1 míle (1,6 km), což by mělo odvrátit klíčové problémy.


Úterý 27. srpna 2024


Jaké jsou zdroje kosmického záření těch nejvyšších energií?

Protony i těžší jádra kosmického záření mohou dosáhnout extrémní energie, která už je makroskopická v řádu jednotek joulů. V tomto případě by jejich zdroji měly být extragalaktické objekty. Jejich urychlení by mělo probíhat například v aktivních jádrech galaxií, které mají v nitru obrovskou galaktickou černou díru. Při dopadu hmoty na její horizont...