feed info

8,708 článků z OSEL.cz

Nečekaný objev: Výtrysk supermasivní černé díry v okolí odpaluje novy

Když se něco přimotá přímo do cesty obrovitému výtrysku supermasivní černé díry, dostane to nejspíš pořádně zabrat. Jak se ale ukazuje na příkladu eliptické supergalaxie M87, takový výtrysk, jehož délka je v tomto případě asi 3 tisíce světelných let, nějakým zatím neznámým způsobem odpaluje novy, které se nacházejí poblíž. Je to pozoruhodná záhada!


Pátek 27. září 2024


V Číně spustili nejsilnější rezistivní magnet na světě

Institut Čínské akademie věd Hefei Institutes of Physical Science zdolal rekord amerických laboratoří National High Magnetic Laboratory z roku 2017, když na rezistivním elektromagnetu vytvořili magnetické pole o indukci 42 tesla. Jde o experimentální zařízení, které poslouží výzkumu i vývoji elektromagnetických aplikací.

Zlom v pohledu na evropskou energetiku – jak realistický je pohled Faktů o klimatu?

V současné době se stále více začínají projevovat neblahé dopady energetické koncepce prosazované v Evropské unii. Ukazuje se, že samotné obnovitelné zdroje přechod k nízkým emisím zajistit nedokáží a je potřeba stabilní nízkoemisní zdroj v podobě jaderné energetiky. Ještě stále se však objevují studie organizace Fakta o klimatu, že uhelné zdroje můžeme...


Čtvrtek 26. září 2024


Westinghouse finišuje vývoj mikroreaktoru eVinci

Americká společnost Westinghouse Electric Company vyvinula velmi kompaktní a vysoce bezpečný mikroreaktor eVinci, jehož průměr nedosahuje ani 3 metry. Pohání ho palivo TRISO a generuje až 5 MWe elektrického výkonu a 15 MWth tepelného výkonu pro civilní energetiku, vojenské a výzkumné základny, těžební a vrtné stanice nebo třeba pro výrobu vodíku.


Středa 25. září 2024


Budou se restartovat odstavené jaderné reaktory?

Elektrifikace dopravy a průmyslu, a hlavně nárůst spotřeby elektřiny datových center v souvislosti se zaváděním umělé inteligence vedou k růstu potřeb elektřiny, který se v budoucnu bude ještě zrychlovat. Zároveň se vypíná řada fosilních zdrojů a začínají dramaticky chybět stabilní zdroje, které nejsou závislé na počasí. Právě datová centra potřebují...

Ještě k antickému vodovodu na Naxu

Místo, kde antický vodovod vstupuje do tunelu. Pokračování srpnového článku o naxijském vodovodu z 6. století před n. l., který je vážným kandidátem na nejdelší vodovod z řecké archaické doby. S dodatkem o stavu vody na Naxu letos koncem září.


Úterý 24. září 2024


Fugaku Next: Japonsko připravuje zettaFLOPSový superpočítač

Japonští tvůrci výpočetních monster zahájí v roce 2025 výstavbu superpočítače Fugaku Next, který by měl pokořit zettaFLOPSovou hranici, tedy trilliardu operací v pohyblivé řádové čárce za sekundu. Pokud vše půjde podle plánu, Fugaku Next bude online v roce 2030. Měl by se věnovat umělým inteligencím i tradičnějším typům superpočítačových výpočtů.

Microsoft restartuje jadernou elektrárnu 3 Mile Island pro pohon datacenter

Microsoft bude odebírat elektřinu vyráběnou v bývalé jaderné elektrárně Three Mile Island. Jde o jednotku TMI-1 s tlakovodním štěpným reaktorem, která je sice momentálně vypnutá, ale po nezbytné renovaci klíčových součástí a restartu by měla bez potíží dodávat energii věčně hladovým datovým centrům.

Produkce těžkých antijader a antihyperjader

Antisvět by měl být téměř stejný, jako svět. Jeho zkoumání je silně omezeno našimi možnostmi produkce a udržení antihmoty. Podívejme se na pokrok, který se nám daří při produkci „normálních“ antijader i „exotičtějších“ antihyperjader.


Pondělí 23. září 2024


Jsou černé díry ve skutečnosti zamrzlé hvězdy?

Černé díry, jak si je obvykle představujeme, strádají nechvalně známým Informačním paradoxem černých děr a mají v útrobách singularitu, která vyjadřuje matematické zoufalství. Izraelský fyzik Ramy Brustein a jeho kolegové navrhují, že černé díry jsou vlastně zamrzlé hvězdy, bizarní kvantové objekty, které jsou sice černým dírám velmi podobné, ale nemají...

Zkreslení vnímání: Lidé značně podceňují majetek 1 procenta nejbohatších

Lidé obvykle pečlivě hodnotí majetek druhých, srovnávají a v případě potřeby závidějí, což je v podstatě v pořádku pro normální společnost. Jak se ale zdá, pokud jde o 1 procento těch nejbohatších, veřejnost je postižená kognitivní slepotou a nevnímá skutečný rozsah nůžek majetkové nerovnosti, jaké se v dnešní době rozevírají. Náprava nebude snadná.


Neděle 22. září 2024


Inteligentní sociální síť SocialAI oživuje konspiraci o Mrtvém internetu

Nová aplikace SocialAI je jako dobrovolný heaven-ban, kdy je uživatel osamocený, pohlcený simulovanou sociální sítí, ve které veškeré sociální interakce obstarávají boty poháněné generativní inteligencí. Technicky zatím nepříliš dokonalá inteligentní síť, zamýšlená jako útočiště pro osamocené a odmítané, budí značné kontroverze a obavy.


Sobota 21. září 2024


„Věčný“ 5D paměťový krystal uchová 360 TB dat miliardy let

Britští tvůrci 5D paměťového krystalu, v němž jsou data uložena v nanostrukturovaném křemeni, do něhož zapisuje ultrarychlý femtosekundový laser, zapsali na jeden takový krystal kompletní lidský genom. Momentálně je uložený v archívu projektu Memory of Mankind, v solném dolu v rakouském Hallstattu.


Pátek 20. září 2024


Kde se vzal COVID-19. Konec konspirací?

Nová mezinárodní studie přináší seznam volně žijících živočichů prodávaných koncem roku 2019 na trhu ve Wu-chanu a také důkazy o přítomnosti viru SARS-CoV-2 u některých z prodávaných živočichů. Trh je tedy místem, odkud s největší pravděpodobností vzešel SARS-CoV-2, virus odpovědný za pandemii COVID-19.

Mikrojadernou baterii pohání polymerový krystal se špetkou americia

Čínský tým vyvinul pozoruhodnou mikrojadernou baterii, která jako zdroj energie využívá přízračně zeleně světélkující polymerový krystal s malým množstvím radioaktivního americia. Dodává sice jen 139 mikrowattů na 1 curie radioaktivity, ale zvládne to stabilně po dlouhé desítky let, jak věří tvůrci baterie.


Čtvrtek 19. září 2024


Antigeny v potravinách živočišného původu a nádory střev

Strach z antigenů v potravinách ovládl moderní společnost. Každý má na něco alergii a musí se vyhýbat potravinám, které by u něj mohly spustit alergickou reakci či dokonce anafylaktický šok. Na druhé straně se ale ukazuje, že antigeny masa a mléka posilují imunitu střev a brání rozvoji zhoubných nádorů.

Kosmické záření – největší hrozba pro kosmonauty a jak ji zkoumat

Návrat na Měsíc a expanze na Mars vystavuje kosmonauty dlouhodobému vlivu kosmického záření. Americká organizace NASA a evropská ESA tak potřebují základnu pro studium biologických účinků tohoto záření. Jsou k tomu potřeba urychlovače relativistických těžkých iontů. A takové jsou v laboratoří BNL a GSI Darmstadt. Podívejme se na možnosti takových výzkumů...

Ozonová díra nad Antarktidou mizí. Plné zotavení se čeká do roku 2066

Nejnovější data o stavu ozonové potvrzují optimismus. Ozonové díry pokračují ve trendu mizení. Jako poslední by se měla zavřít ozonová vrstva nad Antarktidou, s čímž odborníci počítají kolem roku 2066. Předpovídat vývoj atmosféry, obzvláště na delší období, je sice obtížné a stát se může leccos, zdá se ale, že ozonová vrstva směřuje k uzdravení.