37 článků z ÚTERÝ 8.1.2013

Au revoir CoRoT!

Bez potlesku a zájmu zřejmě skončila mise evropského lovce exoplanet. Krátce po Vánocích 2006 odstartoval do vesmíru z kazašského Bajkonuru malý evropský dalekohled CoRoT (COnvection ROtation and planetary Transits). Od počátku roku 2007 se zaměřoval na hledání exoplanet a na hvězdnou seismologii, která umožňuje díky sledováni oscilací hvězdy (projeví se...

Přitáhneme si asteroid k Měsící?

NASA je agentura, která by měla posouvat hranice poznání a překračovat meze možného. Jenomže poslední dobou jí v tom brání nejistota kolem financování a tak vznikají různé projekty, kdy by mělo být za málo peněz hodně muziky. Spousta z nich ale zůstane jenom na papíře, bude se to týkat i přitáhnutí asteroidu na oběžnou dráhu Měsíce?

Video: Co čeká evropskou kosmonautiku v letošním roce?

Start ATV, stavba Galilea, družice Gaia a další… Na internetu je pěkné video, které představuje plány Evropské kosmické agentury, jejímž členem je také Česká republika, v letošním roce. Co tedy ESA čeká? Mimo jiné start zásobovací lodě ATV Albert Einstein k Mezinárodní kosmické stanici. Členem posádky ISS bude letos i astronaut ESA Ital Luca Parmitano. [...]

34 tisíc kilometrů nad Zemí aneb 2012 DA14

(2013-01-08 11:41:16) Název vypadá na další verneovku, ale ve skutečnosti jde o realitu. V pátek 15. února 2013 ve 20:26 SEČ nás malá planetka 2012 DA14 mine o pouhých 34 tisíc kilometrů. Abychom byli fyzikálně přesnější - nebude Zemi blíže než 27 100 kilometrů. Ale pěkně popořádku.

Čínský bitevní vrtulník WZ-10

O vývoji čínského bitevního vrtulníku WZ-10 se ví již léta. Veřejnosti byl ale představen při letové ukázce až v listopadu minulého roku. Číňané prohlašují, že bude nejmodernějším bitevním vrtulníkem světa. Skutečnost je, jak už to bývá, poněkud jiná a vedle mnoha výhod bude mít čínský vrtulník zřejmě i mnoho vad na kráse.

Červenáčkovité chrání protimrazové proteiny

Drobné hmyzí larvy přežívají i v teplotách kolem mínus třiceti stupňů Celsia. Chrání je totiž zvláštní proteiny. Molekuly vody se i při takto nízkých teplotách chovají jako taneční páry a zůstávají díky tomuto principu v tekutém skupenství.