1,504 článků z DUBNA 2019

Okamura lže, prohlásila komunistka Konečná v Aréně Jaromíra Soukupa

V úterní Aréně Jaromíra Soukupa došlo na palčivá témata posledních dní. V bouřlivém prostředí se Patrik Nacher (ANO), Radek Holomčík (Piráti), Kateřina Konečná (KSČM), Radek Hlaváček (ČSSD) či lídr SPD Tomio Okamura vyjádřili například k cestě prezidenta Miloše Zemana do Číny, zkrácení pracovní doby nebo zavedení sektorové daně.

Svět světla

Než dočtete tuto větu, paprsek světla třikrát proletí vzdálenost Země-Měsíc. K tomuto vědeckému poznání dospělo lidstvo až v posledních 200 letech a doplnilo náboženský, etický i estetický rozměr, který má světlo už tisíce let. Světlo není jen elektromagnetickým zářením, je také jednou z nejstabilnějších konstant lidského kolektivního vědomí. 

Ajax způsobil další šok. Výhrou si přiblížil finále

Fotbalisté Ajaxu zvítězili v úvodním semifinálovém utkání Ligy mistrů na hřišti Tottenhamu 1:0 a před domácí odvetou, která je na programu příští týden, mají na dosah první finále slavné soutěže od roku 1996. Jedinou branku dnešního zápasu v Londýně dal v 15. minutě Donny van de Beek,

Čeští parahokejisté porazili Itálii, ve čtvrtfinále vyzvou Nory

Čeští parahokejisté porazili na domácím mistrovství světa v Ostravě v závěrečném utkání základní skupiny B Itálii 4:0, vyhráli tabulku bez ztráty bodu a ve středečním čtvrtfinále je čeká od 20:00 Norsko. Seveřané skončili ve výkonnostně silnější skupině A na posledním čtvrtém místě bez bodu. Druhou čtvrtfinálovou dvojici tvoří Itálie s Koreou.

Festival Freedom v Ostravě láká na výstavu i koncerty

Festival Freedom Fest v Ostravě nabídne 11. května koncerty Michala Pavlíčka a Davida Kollera. Součástí programu bude i program pro děti, zahájení výstavy Paměť národa v Ostravě či běh pro tuto mezinárodní sbírku vzpomínek pamětníků důležitých historických událostí 20. století.

O slávistu Součka má zájem Fenerbahce

O slávistu Tomáše Součka má velký zájem Fenerbahce Istanbul. Za čtyřiadvacetiletého fotbalistu hodlá podle tureckých médií nabídnout čtyři miliony eur (102 milionů korun). Lídr první ligy však za Součka požaduje výrazně vyšší částku.

Možná tam je, možná ne. Jak dál s ověřením existence exoměsíce Kepler-1625 b I?

Astronomové se i nadále dohadují, zda existuje první objevený exoměsíc u exoplanety Kepler-1625b. Jedno je jisté. Záhadu se v nejbližších letech nepodaří jednoznačně rozlousknout. Měsíc původně našel Kepler a další pozorování provedl Hubblův kosmický dalekohled. Legenda vesmírní astronomie našla hned dva jevy, které ukazují na existenci měsíce. K tranzitu planety...

Trump kritizoval Evropu za postoj k zajatcům v Sýrii

Americký prezident Donald Trump kritizoval evropské země za to, že si odmítají vzít zpět své občany uvězněné v Sýrii kvůli účasti v bojích na straně radikálů. USA už delší dobu tlačí na tyto státy, aby své občany přijaly zpět.

Průzkum: Růst cen bytů by se měl letos zastavit

Růst cen bytů v Česku by se měl letos zastavit. Loni vzrostly ceny bytů o šest až deset procent, přičemž v některých regionech ke konci roku mírně klesaly. Vyplývá to z průzkumu Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), jehož výsledky zveřejnila na úterní konferenci.

Většina Francouzů si nepřeje změnu podoby Notre-Dame

Většina Francouzů chce, aby katedrála Notre-Dame po rekonstrukci vypadala přesně tak jako před požárem z poloviny dubna. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila francouzská agentura YouGov. Spory se vedou především o to, co by mělo nahradit zničenou špičatou věžičku, která se od 19. století vypínala nad chrámovou lodí.

Literárně-divadelní přestřelka českých soudů

Ústavní soud 30. dubna vyhověl stížnosti firmy, která v ostravském hotelu Brioni odmítala ubytovat občany Ruské federace, pokud nepodepíšou prohlášení, že nesouhlasí s okupací Krymu. Za to dostala pokutu pět tisíc korun od České obchodní inspekce, proti kterému podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, který jí ovšem zamítl. A Ústavní soud jeho...

Plzeňské divadlo uvede Sofoklovu antickou tragédii

Divadlo J. K. Tyla uvede v sobotu premiéru jednoho z nejsilnějších antických příběhů starověkého Řecka Antigona. Slavné dílo dramatika a politika Sofokla z pátého století před naším letopočtem v Plzni nastudoval s činoherním souborem divadla režisér Štěpán Pácl.

Rusové představí v Brně všechny hvězdy včetně Ovečkina

Hvězdný kanonýr Alexandr Ovečkin se představí v dresu ruských hokejistů na turnaji Carlson Hockey Games v Brně, který bude generálkou na mistrovství světa na Slovensku. K týmu se stejně jako jeho spoluhráči z Washingtonu obránce Dmitrij Orlov s útočníkem Jevgenijem Kuzněcovem a torontský bek Nikita Zajcev připojí ve čtvrtek přímo v Česku.

Archivní modely od Alexandera McQueena míří do Prahy

Milovníci módy se na konci května mohou těšit na výstavu Memory, která se uskuteční v The Designer Gallery v Centru Chodov. Návštěvníci na ní budou moci zhlédnout řadu ikonických modelů od talentovaného britského designéra Alexandera McQueena. Módní kousky budou v Česku vystaveny poprvé. Kurátorkou celého projektu se stala česká návrhářka Liběna Rochová.

Babiš: Prioritou Kremlíka bude urychlení dopravní výstavby

Prioritou nového ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) by mělo být urychlení výstavby dopravní infrastruktury, řekl v úterý premiér Andrej Babiš (ANO) po uvedení nového ministra do úřadu. Kremlíkovi doporučil, aby se zaměřil na legislativní změny, které stavby usnadní. Mezi další cíle Babiš zařadil transformaci úřadů podřízených ministerstvu nebo...