feed info

9,021 článků z blog.kosmonautix.cz

EarthCARE odhaluje moc mraků a aerosolů

V minulých týdnech a měsících jsme Vás seznámili s prvními snímky a měřeními z jednotlivých přístrojů evropsko-japonské družice EarthCARE. Nyní tedy přichází čas odhalit, jak tyto čtyři pokročilé instrumenty spolupracují při měřeních, jak přesně oblačnost a aerosoly ovlivňují ohřívání a ochlazování naší atmosféry. Na...


Čtvrtek 17. října 2024


Hardware ke zkouškám nových evropských antén

Na titulním obrázku tohoto článku vidíte pečlivě vyrobený hardware, který sice nepoletí do kosmického prostoru, ale poslouží jako společný testovací cíl pro přední evropská zařízení k testování družicových antén. Oficiální název zní Sub-Millimetre Wave Validation Standard Antenna, zkráceně VAST (pozor, neplést se stejnojmennou americkou soukromou firmou)....

Kepler Communications

Evropská kosmická agentura udělila skupině vedené Kepler Communications, menší kanadský družicový operátor, kontrakt v hodnotě 36 milionů eur na vývoj optické přenosové sítě na nízké oběžné dráze Země (LEO).

Další mise Crew Dragonu

NASA uvedla, že použije Crew Dragon pro misi Crew-10 k ISS, která je plánována na únor 2025, tak pro misi Crew-11 naplánovanou na červenec. Důvodem je vyhodnocení zda bude nutné provést další zkušební let kosmické lodi Starliner.

Axiom Extravehicular Mobility Unit

Na Mezinárodním astronautickém kongresu dne 16. října společnosti Axiom Space a Prada odhalily podrobnosti o obleku Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), který Axiom vyvíjí pro lunární mise v rámci programu Artemis.

Gaofen-12

Raketa Dlouhý pochod 4c vynesla z kosmodromu Jiuquan družici Gaofen-12. Družice je součástí civilního čínského systému pro pozorování Země s vysokým rozlišením.

Airbus defense and space division

Divize obrany a vesmíru společnosti Airbus oznámila plány na snížení až o 2 500 pozic do poloviny roku 2026. Tento krok následuje po téměř dvou letech těžkých ztrát, což Airbus přimělo přizpůsobit se vyvíjejícím se tržním podmínkám.

První zbrusu nová družice MetOp dokončena

Nyní, když jsou všechny její systémy integrovány, je první meteodružice z řady MetOp Second Generation-A, MetOp-SG-A1, kompletně sestavena a připravena ke startu v příštím roce. Mezitím její dvojče, družice MetOp-SG-B1, prochází zevrubnými testy, které mají prověřit, že dokáže odolat kosmickému vakuu a extrémním výkyvům teplot. Jak už jejich...


Středa 16. října 2024


Plán letů komerčních pilotovaných lodí na ISS v příštím roce

NASA po jednáních s firmami Boeing a SpaceX oznámila své plány na mise, které příští rok zamíří k Mezinárodní kosmické stanici v rámci programu CCP (Commercial Crew Program). Ačkoliv tyto mise budou potřebovat ještě hodně času na přípravu, agentura očekává, že příští rok bude na oběžné dráze probíhat mnoho činností. Je proto potřeba...

Qianfan

Čína v úterý úspěšně vypustila druhou skupinu 18 družic Qianfan pro plánovanou megakonstelaci Thousand Sails, která má mít 14 000 družic. Družice vynesla raketa Dlouhý pochod 6A odstartovala z Taiyuan Satellite Launch Center.

Venturi Astrolab

Venturi Astrolab, společnost vyvíjející velká lunární vozítka, oznámila plány na vybudování FLEX Lunar Innovation Platform, neboli FLIP, roveru, který bude uveden na trh již na konci roku 2025.

Inversion

Inversion Space, startup vyvíjející systémy pro návrat nákladu z vesmíru na Zemi, získal licenci od úřadu FAA na svou první misi, která odstartuje při sdílené misi Transporter-12 společnosti SpaceX.

Gateway (říjen 2024)

Thales Alenia Space v srpnu úspěšně dokončila ve svém výrobním závodě v italském Turíně statické zátěžové testy obytného modulu HALO pro lunární orbitální kosmickou stanici Gateway. Při zkouškách bylo potvrzeno, že konstrukce modulu odolá silám, kterým bude vystavena při vynesení na oběžnou dráhu a provozu v kosmickém prostoru. Modul byl během...


Úterý 15. října 2024


OroraTech

Společnost OroraTech získala 25 milionů eur na vybudování další fáze družicové konstelace určené k monitorování lesních požárů. Financování série B bylo vedené Korysem, Evropským cirkulárním bioekonomickým fondem (ECBF) a stávajícím investorem Bayern Kapital.

Expansion Ventures

Francouzský státem podporovaný fond Expansion Ventures investoval asi 10 milionů dolarů do Constellation Technologies & Operations, dva roky starého francouzského startupu s plány na 1500 malých širokopásmových družic 5G na velmi nízké oběžné dráze Země (VLEO).

D-Orbit

Italská společnost D-Orbit oznámila smlouvu s Evropskou kosmickou agenturou v hodnotě 119,6 milionu eur. D-Orbit vyvine, vypustí a předvede zařízení schopné setkání, dokování a převzetí funkcí řízení polohy a oběžné dráhy družice na geostacionární...

Armáda USA

Americká armáda dokončila jednoletý pilotní projekt zkoumající outsourcing družicových komunikačních služeb soukromým společnostem. Nyní se čeká, zda bude armáda pokračovat v rozšíření své závislost na komerčních poskytovatelích.

Voschod – prvenství za každou cenu (6. díl)

Propast mezi civilními vedoucími postavami sovětské kosmonautiky na jedné straně a jejich vojenskými protějšky na straně druhé provázela de facto celý počátek programu Voschod. Občas až zoufalé pokusy Nikolaje Kamanina a jeho nadřízených o „celovojenskou“ posádku Voschodu se však nesetkaly s odezvou na nejvyšších místech a pomalu, ale jistě se schylovalo ke...


Pondělí 14. října 2024


První fotky ze sondy Hera zachycují Zemi a Měsíc

Evropská sonda Hera, která se zaměřuje na problematiku planetární obrany, pořídila své první snímky s pomocí tří palubních přístrojů, s jejichž pomocí bude studovat planetku Didymos a její měsíček Dimorphos. Po úspěšném startu, ke kterému došlo 7. října 2024 byly postupně aktivovány jednotlivé přístroje, což je součástí probíhající...

Shijian-19

Čínská družice Shijian-19 přistála 11. října v Dongfeng poblíž kosmodromu Jiuquan. Družice odstartovala na raketě Dlouhý pochod 2D. Návratová kapsle družice přistála po dvou týdnech experimentů na nízké oběžné dráze Země.

Boeing

V prohlášení z konce 11. října Boeing uvedl, že očekává, že při vykazování finančních výsledků za třetí čtvrtletí vykáže zisky před zdaněním ve výši 2 miliard dolarů ze čtyř programů, včetně Starlineru.

Anduril Industries

Společnost Anduril Industries oznámila strategické partnerství s kalifornským startupem Impulse Space s cílem vyvinout pokročilé schopnosti manévrování ve vesmíru. Společnosti plánují realizovat vojenské zakázky pro vesmírné mise, které zahrnují složité orbitální...

Haven-2

Společnost Vast Space odhalila návrh vesmírné stanice. Společnost nastínila své plány pro stanici Haven-2 při zahájení Mezinárodního astronautického kongresu. Záměrem společnosti je soutěžit o druhou fázi programu NASA Commercial Low Earth Orbit Destinations.