feed info

63 článků z Příroda.cz

Výlet do Krkonoš - S kočárkem z Pece až pod vrchol Sněžky

Asi jediná možnost jak se pohodlně dostat z Pece pod Sněžkou až těsně pod vrchol Sněžky s kočárkem. Když pomineme lanovku na Sněžku. Nicméně i tady lanovku využijeme, i když jinou a mnohem méně frekventovanou. Jedná se o sedačkovou lanovku, takže nosítko s sebou. Tu chviličku to přežije i dítko, které nosítka nemusí.


Středa 4. září 2024


Slunce na talíři aneb dýně, kam se podíváš

V září a říjnu vrcholí sezóna dýní, a že jich máme co do množství i druhů nepočítané množství. Mnozí však neví, že kromě kulinářské dobroty se v ní skrývá i léčivý zázrak. K čemu všemu nám tedy dýně může být užitečná?


Pondělí 2. září 2024


Přerod v moderní zoo

Dnes a denně si lze na sociálních sítích, recenzích na mapách nebo v diskusních fórech přečíst několik stále se opakujících nespokojených frází na výběhy v zoologických zahradách. Prakticky vždy se lze setkat s některou z následujících – výběh byl zarostlý, výběh byl příliš velký, zvířata nebyla vidět, zvířata jsou příliš daleko, zvířata jsou...


Pátek 30. srpna 2024



Středa 28. srpna 2024


Jinan dvoulaločný, ginkgo biloba nebo-li pozdrav z  pravěku

Ginkgo nebo také botanicky jinan dvoulaločný všichni známe z reklam na přípravky pro podporu paměti tolik inzerované především pro seniory. Ano, ginkgo je skutečným požehnáním pro náš nervový systém a mozkové funkce, ale umí toho daleko víc. Pojďme se tedy na tento zvláštní jehličnan, který nás provází v neměnné podobě už od pravěku, podívat blíž.


Úterý 27. srpna 2024


Vyschlý Pramen Labe

Přestože data ukazují, že v ČR výrazné sucho podstatě není, jsou místa, která jsou na tom aktuálně hůře. Jedná se především o horské oblasti. Krkonoše nevyjímaje. Turisté, kteří se vydají k prameni Labe najdou jen suché balvany.


Pondělí 26. srpna 2024


Masožravky v české přírodě

Nepředstavujte si samozřejmě takové obryně, která se představila ve filmu Adéla ještě nevečeřela. V Česku se vyskytují poněkud miniaturnější druhy a je jich hned několik. Uvádí se 12. Najdete je na rašeliništích ale také ve vodě. Tou nejznámější je asi rosnatka okrouhlolistá.


Čtvrtek 22. srpna 2024


Umilovat přírodu v Krkonoších, aneb mohu tam přespat pod širákem?

Je skvělé, že lidi chodí do přírody. Její návštěvnost stoupá každým rokem. Krkonoše navštívilo za první tři čtvrtletí 2023 zhruba stejný počet lidí, jako za celý rok 2017. Za posledních 30 let stoupá i počet lidí, kteří v přírodě na horách nocují. Nezanedbatelný podíl na tomto trendu má vývoj outdoorových technologií – voděodolných paropropustných...

Nezkreslená věda 2 - Jak pochopit současnost

Je tomu už nějakou dobu, co si Akademie věd uvědomila, že je 21 století a je potřeba lidem ukázat vědu moderně a zábavně. Pro starší děti připravila již druhý díl knihy vycházející z cyklu videí na Youtube kanále Otevřená věda. Tentokrát zaměřený více na aktuální témata, nejen přírodní, ale i společenská.


Středa 21. srpna 2024


Bylinky pro naši slinivku a pomáhající při cukrovce

Slinivka je orgán pro naše tělo velmi důležitý – mimo jiné je zodpovědná za mnoho hormonálních procesů, včetně regulace hladiny cukru v krvi. Nejčastěji se s ní tedy potkáváme v souvislosti s onemocněním zvané cukrovka, nebo-li odborně diabetes mellitus.


Úterý 20. srpna 2024



Pondělí 19. srpna 2024


Máte čtyřlístkové oko?

Koho by nepotěšil jetel se čtyřmi lístky. Traduje se totiž, že jest poslíčkem štěstí. Natrefíme-li na něj, probudí v nás radostné pocity. Co kdyby na té depeši štěstí bylo něco pravdy. Ne každý ale bývá takový šťastlivec a je obdařen čtyřlístkovým okem.


Čtvrtek 15. srpna 2024



Středa 14. srpna 2024


Bazalka pravá – pomocník nejen v  italské kuchyni

Bazalku pravou a její vůni nejčastěji známe v létě, kdy si ji hojně přidáváme do pokrmů. Často bývá používaná zejména v italské kuchyni, především na pizzách, těstovinách nebo v nejrůznějších pomazánkách. Všichni si jistě vybavíme její vůni, která je dána vysokým obsahem kafru, a tak nám někdy může vonět stejně jako například meduňka nebo máta,...


Úterý 13. srpna 2024



Pondělí 12. srpna 2024


Nechceš cuketu? Aneb recept na cuketové „zelo“ ke knedlo, vepřo

V plném proudu je čas, kdy cuketu dáme si zas. K snídani, obědu i večeři, že je to chutné už nikdo nevěří. Pokus o veršovánky na úvod vám prozradí, o čem budou dnešní písmenka. Ano, hádáte správně. O letním hitu našich zahrádek aneb vítejte v Cuketově! Já osobně nepatřím k pěstitelům této hojně se vyskytující zeleniny, nýbrž...


Středa 7. srpna 2024


Bylinní pomocníci při potížích se srdcem

Naše srdce je životně důležitý orgán – bez něj to zkrátka nejde. Proto bychom se o něj měli náležitě starat, ale sami víme, že tomu tak mnohdy není. Když se pak objeví potíže se srdcem, člověk se snadno vyleká. Naštěstí, existuje spousta bylinek, které nám od potíží se srdcem mohou ulevit.


Úterý 6. srpna 2024



Pondělí 5. srpna 2024


Zvěřenu vesnici neodpářete aneb rozjímání o opravdovosti venkova

Čas od času si mě pozve některá z knihoven, abych pobesedovala s dětmi o zvěřeně domácí a venkovském žití. Povídání zpravidla zahajuji dotazem směrovaným k publiku na téma, co se vám vybaví, řekne-li se venkov. A dětští posluchači mi v odpověď vracejí slova: „příroda“, „pole“, „les“, „zvířata“, „hnůj“, „obilí“, „louky“,...


Pátek 2. srpna 2024



Čtvrtek 1. srpna 2024


Knihy Stezka Českem – nakopnou vás vyrazit

Kdo by čekal podrobné popisy a itineráře, bude zklamán. Ovšem ten, kdo potřebuje nakopnout k tomu, aby konečně na tenhle první oficiální Český dálkový trek po hranicích vyrazil, bude nadšen – nakopnut. Byť třeba jen vyrazit na krátkou část stezky, kterou třeba neznáte.


Středa 31. července 2024


Známý „kominíček“ jako živná rostlina pro vzácného motýla

Mnoha neposečeným podmáčeným loukám právě dominuje rozkvetlý kominíček, přesněji krvavec toten. Tuto velmi rozšířenou a známou rostlinu si vybral pro svá vajíčka a housenky drobný motýl modrásek bahenní. Jeden z celoevropsky chráněných a ubývajících druhů. Entomologové prosí: „Dejte nám o něm vědět“.


Úterý 30. července 2024


Proč závodníci zatím nemohou do Seiny?

Pár dní před olympiádou byla v Seině voda natolik čistá, že se v ní lidé teoreticky mohli klidně koupat. Učinilo tak několik politiků v čele s francouzskou ministryní sportu či starostkou Paříže. Nyní to však po deštích tak růžově nevypadá. Co je na vodě v Seině špatně?


Pondělí 29. července 2024