feed info

8,677 článků z OSEL.cz

Nepohyblivé turbíny Aeromine těží vítr na střechách

Aeromine Technologies vyvinuli sklízeče větru pro střech budov. Na rozdíl od monumentálních větrných turbín jsou tiché, při pohledu zvenčí se na nich nic neotáčí. Oproti solárnímu panelu o stejném výkonu zaberou jen jednu desetinu plochy a ve srovnání se stejně drahým solárním panelem vvtěží o 50 procent více energie. Pilotní projekt probíhá v areálu továrny...

Odhalená tajemství saňových psů

Romány Jacka Londona, jako je Bílý tesák nebo Volání divočiny, připisují saňovým psům bezmála zázračné schopnosti. Genetici nyní nabízejí možná ještě dobrodružnější příběhy huskyů, malamutů či grónských psů.

Pozoruhodná metoda recyklace udělá z ruin městské doly na beton

Beton je solidní konstrukční materiál, ale nevydrží věčně. Nový postup japonských odborníků nabízí možnost zabít dvě mouchy jednou ranou – recyklovat použitý beton, v němž bývá utopená spousta energie a surovin a při jeho recyklaci odebírat z atmosféry oxid uhličitý, který se ukládá do nového betonu v podobě uhličitanu vápenatého.


Sobota 14. září 2024


Nově objevená vosička skoncuje s octomilkou velmi hororovým způsobem

Nenápadná parazitická vosička Syntretus perlmani velmi dlouho unikala pozornosti vědců. Její objev ale rozhodně stál za to. Infikuje dospělé mušky a jejich larva po 18 dnech vyžírání octomilky předvede hororovou show. Nelítostně se prodere ven stále živou muškou, že by se za to nemusel stydět ani vetřelec Ridleyho Scotta.


Pátek 13. září 2024


Chemický zásobník se železem by mohl snadno skladovat vodík na zimu

Vodík by byl fajn pro zelenou energetiku, ale je to logistická noční můra. Nová technologie ETH Zürich umožňuje uskladnit v létě vyrobený vodík na zimu, ve velkých množstvích, bezpečně a hlavně levně. Hlavní roli hrají zásobníky z nerez oceli plné železné rudy, kterou lze vodíkem přeměnit na železo a vodu a v případě potřeby zase zpět.

Jak létali pterosauři?

Paleontologům dlouho nebylo jasné, zda pterosauři vůbec létali. O tom už sice dneska nikdo nepochybuje, ale o stylu jejich letu se dál vedou spory. Objevy mimořádně zachovalých fosilií na Arabském poloostrově vnášejí do záhad spojených s pterosauřím letem nové světlo.


Čtvrtek 12. září 2024


Co se stane, když laboratorní psi s autismem prožijí trip na LSD?

Psi s mutací Shank3 se nejsou schopní "naladit se na stejnou vlnu" s lidmi při sociální interakci, což jinak psi dovedou a je to základem jejich výjimečného vztahu s naším druhem. Proto mohou být modelem autismu při výzkumu. Pokud ale tihle psi dostanou LSD, jejich sociálních interakce to dramaticky vylepší. Jsme na prahu psychedelické léčby autismu?

Jaké malé modulární reaktory se budou v Česku budovat?

Firma ČEZ chce do konce roku 2024 rozhodnout o výběru malého modulárního reaktoru, který využije k náhradě uhelných kogeneračních elektráren a tepláren. Na jeho vývoji i následné výrobě komponent by se měl významně podílet i český jaderný průmysl. Vybírá se ze tří modelů. Podívejme se na to, proč se rozhoduje právě mezi těmi třemi a proč už nyní.

Přízračný červený obr R Doradus se vaří obrovskými bublinami

Soustava radioteleskopů ALMA pozorovala povrch červeného obra R Doradus v Mečounovi. Umírající hvězda, která kdysi jako by z oka vypadla Slunci, a dnes je nafouklá jako 300 slunečních poloměrů, vře jadernou fúzí a bublá jako lávová lampa, jejíž bubliny mají průměr asi 75 Sluncí.


Středa 11. září 2024


Zboření mýtu pevnosti Masada: Římské obléhání trvalo jen pár týdnů

Když koncem první židovské války padl Jeruzalém a Římané zničili Druhý chrám, zbývající židovští povstalci kladli poslední odpor v několika pevnostech. Legenda říká, že jako úplně poslední byla dobyta Masada, bráněná extrémistickými zélóty, která podlehla až po několika letech obléhání. Izraelští archeologové teď ovšem, jak se zdá, s tímto...


Úterý 10. září 2024



Pondělí 9. září 2024


Na čínských sociálních médiích se objevily záběry záhadného Stínu mraku

Na sociální síti Weibo koluje video, které si získalo velkou pozornost. Jde o záběry dronu, pořízené zřejmě někde v Číně, které mohou zobrazovat doposud neznámý prototyp dronu, označovaného jako Stín mraku, Cloud Shadow CS-5000T. Pokud je video autentické, jde o významný technologický milník ve vývoji čínských bojových dronů.


Neděle 8. září 2024


Jak naučit "starého psa" novým kouskům?

Či spíše: „Jak naučit dospělé pěvce novému zpěvu?“ Anebo: „Jak si udržet výkonný mozek i v pokročilém věku?“ V mozku ptáků se podařilo „odemknout dveře“, jimiž vede cesta k funkcím mladého mozku přijímajícího ochotně nové informace a dovolujícího zvládnutí nových dovedností.

Když hynou netopýři, umírají i děti

Neblaze proslulý „syndrom bílého nosu“, který zdevastoval především severoamerické populace netopýrů, si nepřímo vyžádal i oběti na životech kojenců. Na vině je – jako obvykle – člověk.

Vozataj delfský

Slavná socha Vozataj delfský je vrcholným příkladem „přísného stylu“ rané klasické doby, také památkou na zobrazování vítězů a pak spíše donátorů her, ale i zobrazením metafory vozataje. Platón metaforu vozataje použil pro vyjádření vztahu intelektu a „nižších“ složek duše, které ovšem táhnou káru života, totiž emocí a fyziologických dějů.


Sobota 7. září 2024


Máme velký sexy mozek. A platíme za to tragickou cenu

Na náš masivní mozek jsme pyšní. Ale je to zřejmě právě jeho velikost, zejména v oblasti prefrontální kůry, která v sobě ukrývá fatální zranitelnost stárnutím s jeho nepříjemnými neurodegenerativními pochody. Nejmladší oblasti mozku odcházejí při stárnutí jako první. Je to prokletí velkého mozku.

Na Hainanu instalovali větrnou godzillu s rekordním výkonem 20 MW

Čím větší větrná turbína, tím více kilowatthodin. Mingyang Smart Energy postavili u pobřeží čínského ostrova Hainan větrnou turbínu s rotorem o průměru až 292 metrů, která těží vítr z plochy 67 tisíc metrů čtverečních. Jediná turbína vyrobí ročně energii zhruba pro 96 tisíc domácností.


Pátek 6. září 2024


Nová éra v liečbe cukrovky inzulínom na obzore

Ak sa naozaj podarí vyvinúť "chytré" inzulíny (smart insulins), bude to znamenať prevrat v liečbe inzulínom a niektoré desaťročia vyvíjané postupy intenzifikovanej liečby cukrovky 1. typu sa môžu stať zbytočnými.


Čtvrtek 5. září 2024


První prototyp jaderných hodin by mohl porazit atomové hodiny

Atomové hodiny jsou ultrapřesné. Ale teď se zjevil vážný konkurent, který má na to, aby sesadil atomové hodiny z trůnu. Vědci navázali na průlom z letošního dubna, kdy se povedlo excitovat jádro thoria-229. Od té chvíle bylo jen otázkou času, kdy se objeví první jaderné hodiny. Trvalo to jen 4 měsíce.