feed info

8,741 článků z OSEL.cz

AlphaDog: Rozeznávání obrazu umělou inteligencí je nepříjemně zranitelné

Simulátor útoků na rozeznávání obrazu umělou inteligencí AlphaDog odhalil slabé místo v prvku alpha channel, který ovládá průhlednost obrázků. Útokem na alpha channel je možné zmanipulovat vidění autonomních vozidel, systémy pro rozeznávání obličejů nebo třeba pozměnit medicínské snímky. Pokud by to někdo provedl masivně, škody by mohly být nedozírné.


Středa 16. října 2024


Jižní Korea odtajnila strategický raketový systém, impozantní Hyunmoo V

Jihokorejská armáda získala dvoustupňovou balistickou raketu střední doletu Hyunmoo V, která dopraví do vzdálenosti 3 tisíce kilometrů hlavici o hmotnosti 8 tun. Lákavým cílem by měly být silně opevněné bunkry, ukryté více než 100 metrů pod zemí. Jižní Korea intenzivně pracuje na odstrašení případných agresorů.


Úterý 15. října 2024


Alkohol – ešte horšia pohroma pre starcov

Že alkohol škodí zdraviu, je všeobecne známe. Bola vyvrátená aj útecha o prospešnosti malých dávok v prevencii srdcovocievnych chorôb. A na dôvažok je tu ešte zistenie, že u denných konzumentov vo veku nad 60 rokov sa riziko úmrtia počas nasledujúcich 12 rokov zvyšuje ešte podstatne viac, ako u mladších.


Pondělí 14. října 2024


Testovací prototyp Boom Supersonic XB-1 dosáhl svého nového rekordu

Boom Supersonic usilovně pracují na vývoji nadzvukového dopravního letounu Boom Overture. Jejich prototyp XB-1 pilotovaný Tristanem “Geppettem” Brandenburgem, dosáhl nového rekordu, když se dostal do výšky 5 425 metrů a letěl rychlostí Mach 0,69 (791 km/h). Po pěti dalších letech by měl poprvé překonat rychlost zvuku.


Neděle 13. října 2024


ExxonMobil si zachraňuje karmu největším úložištěm oxidu uhličitého v USA

Klíčový hráč v ropném průmyslu ExxonnMobil pronajal 1 100 kilometrů čtverečních mořského dna u texaského Galvestonu, kde hodlá ukládat masivní množství oxidu uhličitého. Projekty tohoto typu obvykle ukládají oxid uhličitý do porézních hornin cca kilometr pod mořským dnem, kde by měl za normálních okolností vydržet miliony let.


Sobota 12. října 2024


Fyzici vyvíjejí elektronové dělo pro elektron-iontový srážeč (EIC)

Částicoví fyzici si vysnili elektron-iontové srážeče a už na nich intenzivně pracují. V Brookhavenu staví eRHIC, čili rozšíření starého dobrého RHIC o urychlovač elektronů. Klíčovou komponentou eRHIC bude elektronové dělo, které na pár centimetrech urychlí elektrony z nuly na 800 milionů kilometrů za hodinu.


Pátek 11. října 2024


Nanostruktury hydrotermálních průduchů samovolně vyrábějí energii

Je to hlubokomořské překvapení. Japonští vědci objevili v materiálu hydrotermálních průduchů v Mariánském příkopu soustavy nanokanálků s různým elektrickým nábojem, zcela nebiologické a anorganické, které fungují jako selektivní iontové kanály živých buněk. Je až k neuvěření, co se na mořském dně najde.

Zlatý orel HS je malý autonomní vrtulník, co dokáže uštědřit velkou ránu

Golden Eagle HS izraelských Steadicopter je třímetrový autonomní vrtulníček o vzletové hmotnosti 50 kg, který nese ničivou protitankovou střelu krátkého dosahu Rafael Spike SR anebo delšího dosahu Spike LR2. Dron, který s raketou velkou skoro jako on sám možná působí trochu komicky, dělá zároveň dojem, že dokáže poskytnout tvrdou palebnou podporu ve složitém terénu...


Středa 9. října 2024


Brečíš jako čmelák! Stresovaný hmyz je pesimistický a prožívá emoce

Experimenty s dělnicemi čmeláka zemního odhalily, že když čmeláčice čelí simulovanému stresu, prožívají stavy, které jsou podezřele podobné pesimismu a emocím. Výzkumy tohoto druhu nabízejí pozoruhodné zrcadlo, v němž bychom mohli zkoumat naše vlastní emoce z tolik potřebného nadhledu. Každopádně ale nebuďte na čmeláky zlí!

Životopisy nejstarších filosofů a jejich díla

Půjde o předsokratiky. Při jejich studiu je člověk okouzlen prostředím postupného vznikání filosofie i přírodovědy a jejich pojmosloví. Společnost je to velice pestrá, po všech stránkách. Většina životopisů jsou ovšem fikce. Díla se zachovala zlomkovitě, v citátech pozdějších autorů. Ti k nim často přidávali referáty o díle dotyčného a drby o jeho životě.


Úterý 8. října 2024


JEC Tower: První kilometrový mrakodrap světa opěr roste k nebesům

S kilometrovým mrakodrapem Kingdom Tower v saúdskoarabské Džiddě to dlouho vypadalo bledě. Stavba od ledna 2018 stála. Loni v září (2023) ale přišel zvrat a vlastník projektu Jeddah Economic Company ohlásil restart. Mrakodrap, který se teď jmenuje JEC Tower, už zase roste do výšky, která by měla dosáhnout 1 007 metrů. Hotovo by mělo být v roce 2028.

Rizika plynoucí z akceptace posledních doporučení organizace Fakta o klimatu

Široce propagovaná studie organizace Fakta o klimatu předkládá závěry a doporučení, jejichž přijetí by představovalo pro Českou republiku značné bezpečnostní riziko. Nedávno jsem popsal chybné předpoklady, o které se studie opírá. Nyní spolek Realistická energetika a ekologie prezentuje shrnutí základních bodů popisujících bezpečnostní rizika přijetí...


Pondělí 7. října 2024


Elektrické včely: Jak roj včel zvládne vyvolat větší náboj než bouřkový mrak

Vědci z Bristolské univerzity nedávno odhalili fascinující objev – roje včel mohou generovat elektrický náboj až 1 000 voltů na metr, což je více než při bouřkových mracích nebo elektrifikovaných prachových bouřích. Tým vědců sledoval včelí roje pomocí monitorů elektrického pole a zjistil, že hustota roje významně ovlivňuje velikost generovaného náboje....

Jak účinně bojovat s dezinformacemi? Zapojte emoce!

Dezinformační kampani v Irsku se před pár lety povedlo potopit očkování proti lidskému papilomaviru o více než 30 procent. Oficiální protikampaň založená na faktech naprosto selhala. Pak se ale do věci vložila Laura Brennanová s terminálním nádorem děložního čípku, jejíž emotivní příběh, s podporou odborníků, přinesl zvrat a zásadně pomohl vrátit...


Neděle 6. října 2024


Kosmický plazmový motor Super Magdrive letí na železo

Britští Magdrive vyvinuli plazmový motor Super Magdrive, který s využitím solární energie ionizuje železo a tím vytváří tah. Kosmická loď s takovým pohonem, pokud se osvědčí, by si mohla těžit palivo na kometách, planetkách nebo dalších tělesech Sluneční soustavy a operovat prakticky věčně bez nutnosti návratu na Zemi.


Sobota 5. října 2024


Kompletně zmapovaný mozek octomilky by zasloužil Nobelovku

Početný výzkumný tým dosáhl vytouženého milníku v mapování mozku. Sestavili kompletní mapu mozku, konektom FlyWire, kterou tvoří téměř 140 tisíc neuronů, propojených 50 miliony neurálními spoji. Přesněji řečeno, pověřili tím umělou inteligenci. Teď, když máme mozek octomilky v počítači, budou se dít věci.


Pátek 4. října 2024


Vylepšený letoun U2 špehoval gama záření v tropických bouřích

Vědci vyslali speciálně upravený letoun Lockheed U-2 ve verzi ER-2 pro mise NASA na výzkum gama záření, o němž víme, že nějakým způsobem vzniká v bouřkových mracích. Letadlo odvážně létalo nad tropickými bouřemi v Mexickém zálivu a získalo spoustu nových poznatků o tomto fascinujícím fenoménu.