feed info

8,707 článků z OSEL.cz

V Číně spustili nejsilnější rezistivní magnet na světě

Institut Čínské akademie věd Hefei Institutes of Physical Science zdolal rekord amerických laboratoří National High Magnetic Laboratory z roku 2017, když na rezistivním elektromagnetu vytvořili magnetické pole o indukci 42 tesla. Jde o experimentální zařízení, které poslouží výzkumu i vývoji elektromagnetických aplikací.

Zlom v pohledu na evropskou energetiku – jak realistický je pohled Faktů o klimatu?

V současné době se stále více začínají projevovat neblahé dopady energetické koncepce prosazované v Evropské unii. Ukazuje se, že samotné obnovitelné zdroje přechod k nízkým emisím zajistit nedokáží a je potřeba stabilní nízkoemisní zdroj v podobě jaderné energetiky. Ještě stále se však objevují studie organizace Fakta o klimatu, že uhelné zdroje můžeme...


Čtvrtek 26. září 2024


Westinghouse finišuje vývoj mikroreaktoru eVinci

Americká společnost Westinghouse Electric Company vyvinula velmi kompaktní a vysoce bezpečný mikroreaktor eVinci, jehož průměr nedosahuje ani 3 metry. Pohání ho palivo TRISO a generuje až 5 MWe elektrického výkonu a 15 MWth tepelného výkonu pro civilní energetiku, vojenské a výzkumné základny, těžební a vrtné stanice nebo třeba pro výrobu vodíku.


Středa 25. září 2024


Budou se restartovat odstavené jaderné reaktory?

Elektrifikace dopravy a průmyslu, a hlavně nárůst spotřeby elektřiny datových center v souvislosti se zaváděním umělé inteligence vedou k růstu potřeb elektřiny, který se v budoucnu bude ještě zrychlovat. Zároveň se vypíná řada fosilních zdrojů a začínají dramaticky chybět stabilní zdroje, které nejsou závislé na počasí. Právě datová centra potřebují...

Ještě k antickému vodovodu na Naxu

Místo, kde antický vodovod vstupuje do tunelu. Pokračování srpnového článku o naxijském vodovodu z 6. století před n. l., který je vážným kandidátem na nejdelší vodovod z řecké archaické doby. S dodatkem o stavu vody na Naxu letos koncem září.


Úterý 24. září 2024


Fugaku Next: Japonsko připravuje zettaFLOPSový superpočítač

Japonští tvůrci výpočetních monster zahájí v roce 2025 výstavbu superpočítače Fugaku Next, který by měl pokořit zettaFLOPSovou hranici, tedy trilliardu operací v pohyblivé řádové čárce za sekundu. Pokud vše půjde podle plánu, Fugaku Next bude online v roce 2030. Měl by se věnovat umělým inteligencím i tradičnějším typům superpočítačových výpočtů.

Microsoft restartuje jadernou elektrárnu 3 Mile Island pro pohon datacenter

Microsoft bude odebírat elektřinu vyráběnou v bývalé jaderné elektrárně Three Mile Island. Jde o jednotku TMI-1 s tlakovodním štěpným reaktorem, která je sice momentálně vypnutá, ale po nezbytné renovaci klíčových součástí a restartu by měla bez potíží dodávat energii věčně hladovým datovým centrům.

Produkce těžkých antijader a antihyperjader

Antisvět by měl být téměř stejný, jako svět. Jeho zkoumání je silně omezeno našimi možnostmi produkce a udržení antihmoty. Podívejme se na pokrok, který se nám daří při produkci „normálních“ antijader i „exotičtějších“ antihyperjader.


Pondělí 23. září 2024


Jsou černé díry ve skutečnosti zamrzlé hvězdy?

Černé díry, jak si je obvykle představujeme, strádají nechvalně známým Informačním paradoxem černých děr a mají v útrobách singularitu, která vyjadřuje matematické zoufalství. Izraelský fyzik Ramy Brustein a jeho kolegové navrhují, že černé díry jsou vlastně zamrzlé hvězdy, bizarní kvantové objekty, které jsou sice černým dírám velmi podobné, ale nemají...

Zkreslení vnímání: Lidé značně podceňují majetek 1 procenta nejbohatších

Lidé obvykle pečlivě hodnotí majetek druhých, srovnávají a v případě potřeby závidějí, což je v podstatě v pořádku pro normální společnost. Jak se ale zdá, pokud jde o 1 procento těch nejbohatších, veřejnost je postižená kognitivní slepotou a nevnímá skutečný rozsah nůžek majetkové nerovnosti, jaké se v dnešní době rozevírají. Náprava nebude snadná.


Neděle 22. září 2024


Inteligentní sociální síť SocialAI oživuje konspiraci o Mrtvém internetu

Nová aplikace SocialAI je jako dobrovolný heaven-ban, kdy je uživatel osamocený, pohlcený simulovanou sociální sítí, ve které veškeré sociální interakce obstarávají boty poháněné generativní inteligencí. Technicky zatím nepříliš dokonalá inteligentní síť, zamýšlená jako útočiště pro osamocené a odmítané, budí značné kontroverze a obavy.


Sobota 21. září 2024


„Věčný“ 5D paměťový krystal uchová 360 TB dat miliardy let

Britští tvůrci 5D paměťového krystalu, v němž jsou data uložena v nanostrukturovaném křemeni, do něhož zapisuje ultrarychlý femtosekundový laser, zapsali na jeden takový krystal kompletní lidský genom. Momentálně je uložený v archívu projektu Memory of Mankind, v solném dolu v rakouském Hallstattu.


Pátek 20. září 2024


Kde se vzal COVID-19. Konec konspirací?

Nová mezinárodní studie přináší seznam volně žijících živočichů prodávaných koncem roku 2019 na trhu ve Wu-chanu a také důkazy o přítomnosti viru SARS-CoV-2 u některých z prodávaných živočichů. Trh je tedy místem, odkud s největší pravděpodobností vzešel SARS-CoV-2, virus odpovědný za pandemii COVID-19.

Mikrojadernou baterii pohání polymerový krystal se špetkou americia

Čínský tým vyvinul pozoruhodnou mikrojadernou baterii, která jako zdroj energie využívá přízračně zeleně světélkující polymerový krystal s malým množstvím radioaktivního americia. Dodává sice jen 139 mikrowattů na 1 curie radioaktivity, ale zvládne to stabilně po dlouhé desítky let, jak věří tvůrci baterie.


Čtvrtek 19. září 2024


Antigeny v potravinách živočišného původu a nádory střev

Strach z antigenů v potravinách ovládl moderní společnost. Každý má na něco alergii a musí se vyhýbat potravinám, které by u něj mohly spustit alergickou reakci či dokonce anafylaktický šok. Na druhé straně se ale ukazuje, že antigeny masa a mléka posilují imunitu střev a brání rozvoji zhoubných nádorů.

Kosmické záření – největší hrozba pro kosmonauty a jak ji zkoumat

Návrat na Měsíc a expanze na Mars vystavuje kosmonauty dlouhodobému vlivu kosmického záření. Americká organizace NASA a evropská ESA tak potřebují základnu pro studium biologických účinků tohoto záření. Jsou k tomu potřeba urychlovače relativistických těžkých iontů. A takové jsou v laboratoří BNL a GSI Darmstadt. Podívejme se na možnosti takových výzkumů...

Ozonová díra nad Antarktidou mizí. Plné zotavení se čeká do roku 2066

Nejnovější data o stavu ozonové potvrzují optimismus. Ozonové díry pokračují ve trendu mizení. Jako poslední by se měla zavřít ozonová vrstva nad Antarktidou, s čímž odborníci počítají kolem roku 2066. Předpovídat vývoj atmosféry, obzvláště na delší období, je sice obtížné a stát se může leccos, zdá se ale, že ozonová vrstva směřuje k uzdravení.


Středa 18. září 2024