feed info

8,529 článků z OSEL.cz

Rheinmetall a Lockheed Martin představili nový salvový raketomet GMARS

Lockheed Martin spojil síly s Rheinmetallem a na letošním veletrhu pozemních vojenských a bezpečnostních technologií Eurosatory v Paříži představili pokročilý salvový raketomet GMARS (Global Mobile Artillery Rocket System). Jeho vývoj přitom započal v roce 2023. Je vysoce mobilní, slušně kompatibilní s dnešními systémy a jeho rakety využívají inerciální navigaci.

Sinonus pracuje na strukturálních bateriích z uhlíkových vláken

Nabíjitelné baterie jsou v současné době kritickou komponentou elektrických vozidel, letadel i dalších typu strojů. Bývají těžké a nevydrží věčně. Co kdyby ale baterie byla součástí samotné konstrukce? Startup Sinonus sází na strukturální baterie založené na uhlíkových vláknech. Osvědčí se tento koncept jako životaschopný?

Zamyšlení nad šálkem kávy a včelami

Nám vyznavačům kofeinu lichotí zprávy, že stimuluje prokrvení a činnost mozku. Dodává nám to sebevědomí a zahání myšlenky na vznikající závislost, která si s tou nikotinovou nikterak nezadá. Podvědomě pak dáváme vyšší váhu výsledkům těch studí, které na pití kávy spatřují samé plusy. Co když nás ale rozsáhlé a důvěryhodné studie klamou?


Čtvrtek 20. června 2024


Řecké vodovody z 6. století před n. l.

Vodovodů z římské doby (akvaduktů) je fůra, ale z řecké archaické doby jich není mnoho. Nejznámější je na ostrově Samu, dokonce vede obřím tunelem, ale docela slušný se najde i v Athénách. Naxijský necháme na jindy, to je zvláštní případ už svou délkou.

Zamyšlení nad cenou silové elektřiny

Jsem konstruktér ve firmě zabývající se strojírenstvím primárně pro energetiku, takže mi není lhostejný problém elektroenergetického trhu, s nímž je něco v nepořádku. Nebudu se zabývat proč, kdo a za co může – to je politická otázka. Položil jsem si ale otázku, jaká by přibližně měla být cena elektřiny, aby elektroenergetika měla šanci být v dlouhodobějším...


Středa 19. června 2024


Neandertálská DNA má prsty v autismu

Naši předci měli pletky s neandertálci a mělo to následky. Evropské a asijské populace mají v genomu asi 2 procenta neandertálské DNA, včetně úseků, které ovlivňují expresi genů v mozkových buňkách. Některé úseky souvisejí se zvýšeným rizikem autismu, a také epilepsie, která bývá s autismem těsně spjtatá.


Úterý 18. června 2024


Cihly Plaex z recyklovaného plastu jsou jako kostky Lego

Chtěli byste si postavit dům jako ze stavebnice? Cihly Plaex nabízejí takový zážitek, tedy až v USA dokončí certifikace pro obytné budovy. Z 90 procent je tvoří recyklovaný plast a jsou asi o 35 procent lehčí než tradiční cihly stejné velikosti. Dům ze stavebnice by mohli ocenit ambiciózní kutilové nebo humanoidní robotičtí zedníci, kteří jsou už na spadnutí.


Pondělí 17. června 2024


Prohřešky maminek zadělají synům na neplodnost

V zemích s vyšším životním standardem to jde s plodností rychle s kopce. Příčin byla popsána celá řada. Pokus provedený na University of Illinois Urbana-Champaign ukázal na jednu zvlášť rizikovou kombinaci v níž neblahou roli mohou sehrát nastávající maminky.

V CERNu vyrobili relativistické černoděrové plazma s páry elektronů a pozitronů

V extrémním prostředí u černých děr nebo neutronových hvězd vznikají relativistické výtrysky hmoty. Jejich součástí je i plazma tvořené exotickými páry elektron–pozitron. V zařízení HiRadMat evropského CERNu poprvé vyrobili dostatečné množství těchto párů na to, aby vzniklo plazma, které bude možné zkoumat v experimentech. Astrofyzici jsou nažhavení.


Neděle 16. června 2024


Fascinující větrné zdi letos zahájí pilotní provoz u zákazníků

Společnost Airiva vyvinula modulární větrné zdi s vertikálními spirálovými turbínami. Jeden modul s osmi turbínami by měl při průměrně větrných podmínkách poskytnout zhruba 2 200 kWh ročně. Domácnosti asi nebudou hlavním uživatelem, Airiva počítá spíše s většími instalacemi ve velkých veřejných prostorech a kolem komunikací. Pilotní provoz napoví víc.


Sobota 15. června 2024


DARPA vyvíjí kvantový laser s entanglovanými fotony pro špatné počasí

Laserový paprsek je skvělý nosič informace nebo jen energie. Ale velmi trpí povětrnostními vlivy. Stačí mlha, prach, extrémní teploty, nemluvě o srážkách nebo prachu a laserový paprsek je bezmocný. DARPA financuje vývoj kvantového laseru, založeného na párech entanglovaných fotonů různých barev, který generuje intenzivní a koncentrovaný paprsek. Možnosti využití...


Čtvrtek 13. června 2024


Země před 2 miliony let prošla chladnými mračny. Zesílilo to doby ledové?

Sluneční soustava se řítí Mléčnou dráhou. Podle nových simulací jsme před 2–3 miliony let prosvištěli velmi hustým a chladným mračnem vodíku, což mohlo rozbořit naši heliosféru. Pokud to tak bylo, mohly na Zemi padat radioaktivní izotopy včetně železa a plutonia z mezihvězdného prostoru. Mohlo to také ovlivnit klima na Zemi?


Úterý 11. června 2024



Pondělí 10. června 2024


Muzeum Staré agory v Athénách

Virtuální prohlídka skvělého archeologického muzea athénské Staré agory, zacílená spíše na věci jinde málokdy vídané. Luxus, politika, kalibrované míry, všední život, proměny dob.

První 3D tiskárna na čipu využívá křemíkovou fotoniku

Představte si, že byste mohli mít 3D tiskárnu neustále u sebe. V kapse nebo třeba v příručním zavazadle. Bleskurychle by tiskla objekty z pryskyřice, kdykoliv si jen vzpomenete. V zaměstnání, na výletě, ve škole. Vědci a inženýři na tom už pracují. Prototyp 3D tiskárny na čipu funguje, vývoj pokračuje.


Neděle 9. června 2024


Fyzikální hereze: Gravitace bez hmotnosti by zrušila temnou hmotu

Co kdyby žádná temná hmota nebyla nutná? Ani teorie MOND či něco podobného? Americký fyzik Richard Lieu přinesl důkaz, že může existovat gravitace při nulové hmotnosti a dospěl k závěru, že pokud se galaxie a kupy galaxií nalézají v koncentrických sférických topologických defektech, mohlo by to vytvářet situaci, kterou připisujeme temné hmotě.


Sobota 8. června 2024



Pátek 7. června 2024


Hledání ekologické alternativy k plastovým obalům

Jihokorejští vědci zkombinovali běžně používané suroviny a vytvořili materiál, který by mohl nahradit mnohé obalové plasty. Prý je dostatečně pevný, voděodolný, přesto bezpečně biodegradovatelný i v mořském prostředí.


Čtvrtek 6. června 2024


S novou technologií nočního vidění by mohl v noci vidět každý

Metamateriály se opět předvedly. Nový metapovrch s niobátem lithia je klíčovým prvkem nové technologie, která v podobě velmi tenkého filmu konvertuje fotony infračerveného záření přímo na viditelné světlo. Jen tak. Brýle s takovým filmem by umožnily vidět v noci podobně dobře jako s dnešním drahým a těžkým vybavením.


Středa 5. června 2024