4 článků z PÁTKU 2.3.2018

Chladný únor v Evropě, velmi teplý v Arktidě a na východě USA

Po velmi teplém lednu byl únor v Evropě teplotně podprůměrný s odchylkami až 5 stupňů Celsia pod normálem. V Praze-Klementinu byla naměřena průměrná měsíční teplota 0 stupňů, což znamená, že odchylka od normálu 1981-2010 byla minus 2,1 stupně Celsia. Výslednou odchylku ovlivnil poslední týden v únoru, který byl mimořádně studený. Průnik arktického vzduchu od...

Kontakt s mimozemšťany je prý možný už v tomto století

Americký teoretický fyzik a futurista Michio Kaku si myslí, že se lidstvo dostane ještě v tomto století do kontaktu s mimozemšťany. Netuší však, zda se nám podaří rozluštit jejich jazyk, a tudíž s nimi zdárně komunikovat. Známý popularizátor vědy to uvedl na sociální sítí Reddit v rubrice Ask Me Anything (Zeptejte se na cokoliv).

Neandertálcům nechybělo umělecké cítění

Kdo maloval před více než 66 000 roky po stěnách jeskyní na Pyrenejském poloostrově? Nová studie dokazuje, že neandrtálcům nechybělo umělecké cítění a i v tom se podobali modernímu Homo sapiens.

Oganesson - chemické vlastnosti nejtěžšího známého prvku

V současné době je nejtěžším známým prvkem oganesson. Uzavírá sedmou periodu a podle polohy v tabulce má jít o vzácný plyn. Ovšem reálné chemické vlastnosti mohou být ovlivněny tím, že jde o supertěžký prvek. Nedávno vypracované nové simulace předpověděly chování jeho elektronového obalu.