245 článků ze STŘEDY 21.3.2018

Pickeringův trojúhelník

Pickeringův trojúhelník je část mlhoviny Řasy v souhvězdí Labutě, zbytku po výbuchu supernovy. Takto jej v průběhu Expedice 2017 vyfotil Martin Tylšar. Chcete se naučit dělat takové snímky? Přihlašte se na letošní expedici na http://expediceupice.cz Technika použitá při vytváření snímku: Newton SW 200/1000; ED dublet 70/400; EQ6+Lacerta mgen2; Canon 40d mod. ISO 1000;...

Začátek roku 2018 (leden až únor) byl s odchylkou 0,68 stupně Celsia chladnější než v předchozích třech letech

Průběžná globální teplota v roce 2018 (leden až únor) je oproti průměru za 20. století vyšší o 0,68 stupně Celsia. V roce 2015 dosahovala ve stejném období teplotní odchylka 0,86 stupně, v roce 2016 1,14 stupně a v roce 2017 0,94 stupně Celsia. Začátek letošního roku je tak chladnější než předchozí tři roky. Teplejší byl i začátek roku 1998, 2002, 2007 a 2010....

Americké námořnictvo připravuje letecký megadron pro námořní operace

Námořní pěchota Spojených států intenzivně usiluje o to, aby získala nový typ bezpilotního stroje • Měl by to být megadron, který bude startovat z lodí a bude plně naložený operovat do vzdálenosti 1 300 kilometrů • Megadron by měl eskortovat letouny, poskytovat ofenzivní leteckou podporu a měl by být propojitelný s pilotovanými stroji

Začátek roku 2018 (leden až únor) byl s odchylkou 0,68 stupně Celsia chladnější než v předchozích třech letech

Průběžná globální teplota v roce 2018 (leden až únor) je oproti průměru za 20. století vyšší o 0,68 stupně Celsia. V roce 2015 dosahovala ve stejném období teplotní odchylka 0,86 stupně, v roce 2016 1,14 stupně a v roce 2017 0,94 stupně Celsia. Začátek letošního roku je tak chladnější než předchozí tři roky. Teplejší byl i...

CMV

Centrum materiálového výzkumu (CMV) je regionální výzkumné centrum provozované Fakultou chemickou VUT v Brně. Je primárně zaměřené na aplikovaný výzkum v oblastech materiálové chemie.

CMV v Tanzánii

Student doktorského programu a pracovník CMV ze skupiny profesorky Márové, Vojtěch Kundrát, se přidal k misijní výpravě do centrální Tanzánie, kde aplikoval výsledky dlouhodobého výzkumu v oblasti přípravy biodegradabilních filtrů z PHB pro hygienizaci vody.

Den chemie

Dozvíte se vše nejen o možnostech studia na Fakultě chemické VUT, ale také získáte přehled o nabídce uplatnění po ukončení studia. Informativní blok pro středoškolské studenty začíná v 10:00 hodin, ale otevřeno pro Vás máme již od 9:00, tak se přijďte podívat!

Hydal

Česká biotechnologie výroby biopolymeru Hydal z použitého fritovacího oleje, získala cenu „TOP 10 produktů“ na nejprestižnějším čínském veletrhu China High Tech Fair 2016 v Shenzenu.

Hydal míří do USA

Tuzemská firma NAFIGATE Corporation chystá vstup unikátní české biotechnologie Hydal na americký trh. Technologie Hydal, která vzešla z laboratoří Fakulty chemické Vysokého učení technického (VUT) v Brně, umožňuje výrobu biopolymeru PHA z použitého fritovacího oleje.

Noc vědců

Fakulta chemická VUT v Brně se populárního celoevropského projektu účastní už jedenáctým rokem. Letošní celorepublikové téma je BEZPEČNOST.

Přednáška: Niyazi Serdar Sariciftci

Prof. Niyazi Serdar Sariciftci patří mezi TOP 100 (14. místo) nejcitovanějších vědců v materiálových vědách. S více než 50 000 citacemi a h-indexem >100 patří k nevlivnějším vědcům v této oblasti. Je držitelem mnoha ocenění zahrnujících například Wittgenstein prize (nejvíce dotované ocenění v Rakousku).

42 tisíc kilometrů od Země

Ve čtvrtek 12. října 2017 nás poměrně těsně, o 42 tisíc kilometrů, mine planetka 2012 TC4. Je to o něco víc než je desetina vzdálenosti ze Země na Měsíc. Velikost a...

Datel černý na Studenci

Abstinenční příznaky mě dlouho neudrží doma, musím ven s fotoaparátem. Tentokrát jsem s klukama vyrazil na sever, s tím že zkusíme nafotit zimní fotky kamzíků a námrazy na Studenci. Ale tak, jak už v minulosti tolikrát, divadlo jménem Příroda mělo jiný program. Krátce před návratem mi své představení předvedl datel černý (Dryocopus martius).

Dobromysl obecná - Origanum vulgare

Celkově rod Origanum zahrnuje zhruba dvacet druhů, které rostou většinou na Blízkém východě a ve Středozemí. U nás roste právě Origanum vulgare neboli Dobromysl obecná, známá také jako Oregano.

Holub skalní - Columba livia

Holub skalní patří mezi tzv. ferální živočichy - zdivočelé formy původně domácích holubů. Je jedním z nejběžnějších ptačích obyvatel měst téměř celého světa.

Jaký běžecký batoh je pro vás ten pravý?

Myslíte to s během vážně a přemýšlíte nad tím, co všechno budete ještě v nové sezóně potřebovat. Na vašem seznamu by neměl chybět ani běžecký batoh. Možná si říkáte, že nic takového nepotřebujete, že vám stačí váš oblíbený batůžek. Jenomže ten, může vaše záda pěkně potrápit a vy si běhání vůbec neužijete.