5 článků z ÚTERÝ 6.3.2018

SpaceX již uskutečnila padesát startů rakety Falcon 9

Americká soukromá společnost SpaceX raketou Falcon 9 úspěšně vynesla na oběžnou dráhu kolem Země španělský telekomunikační satelit. Byl to v pořadí padesátý start Falconu 9, uvedla SpaceX během komentovaného živého přenosu události.

Lepší oko než člověk? Chobotnice i hmyz

Vidí „pán tvorstva“ lépe než ostatní živočichové? S jistotou nevíme. Jasné je, že oči jiných živočišných druhů mají odlišné technické řešení a některá z nich se zdají být dokonalejší než lidské.

Jídelníček dělníků za 1. světové války? Bez masa, brambor a mouky, popisuje historik

Dělník je stroj, který musí dostávat vědecky přesně stanovené množství paliva. Takový pohled na člověka panoval na začátku minulého století, v dobách potravinové nouze. Nedostatek potravin nakonec vedl ke hladovým bouřím a zvýšil poptávku po spravedlivějším společenském zřízení. O tom, jak se válka a nedostatek odrazily v životě dělníků, hovořil v Magazínu...

Život je jen koncept

Život je uměle vytvořená kategorie. Snažit se dělit systémy na živé a neživé nemá jiné, než kulturně-historické opodstatnění a snaha o vytvoření všeobecně přijatelné definice života je předem odsouzená k nezdaru, kvůli nemožnosti formulace teorie života.