feed info

4 článků z Věda

Fejeton Martina Patřičného o plakátu a obálce

Hana Hegerová někdy zpívala, jak lepič od cirkusu lepí plakát se dvěma slovy – Dnes naposled. Představuju si ten plakát: šapitó, manéž, koně nebo co všechno na něm původně bylo a přes to velkým písmem ta dvě slova. Cirkus zítra balí a lepič zamilovaný do krasojezdkyně se přesune s ním. Ti ostatní, co jsou zamilovaní taky, muži do akrobatek a ženy do krotitelů a...

Lidickou galerii zdobí téma chemie

Na zahradě za Lidickou galerií je rušno i když prší a kolem postavených stanů stojí na trávě voda. Přesto sem v úterý 28. května přišlo více než pět set lidí, aby se zúčastnili slavnostního ocenění a vernisáže 47. ročníku Mezinárodní dětské výstavy.

Orhan Pamuk: Rusovláska (ukázka z knihy)

Román Rusovláska je příběhem Cema, studnařského učedníka, jenž ve svém mistrovi nalézá otcovskou autoritu, kterou v životě postrádal. Do oidipovského vztahu těch dvou vstupuje tajemná rusovlasá žena, do níž se Cem bezhlavě zamiluje.

Jáchym Topol: Sestru považuju za experiment, psal jsem ji v transu

Hned prvního dne zavítal na letošní pražský Svět knihy spisovatel Jáchym Topol (*1962), jehož dnes již kultovní román Sestra z roku 1994 se po pětadvaceti letech dočkal vydání v prestižní edici Česká knižnice, kterou společně vydávají Nadační fond České knižnice, nakladatelství Host a Ústav pro českou literaturu AV ČR.