feed info

6 článků z Věda

Marienbad Film Festival odhalil část programu a vizuál čtvrtého ročníku

Čtvrtý ročník Marienbad Film Festivalu se uskuteční v posledním prázdninovém týdnu v Mariánských Lázní. Od 28. do 31. srpna 2019 nabídne program se zaměřením na experimentální snímky, světové filmové klasiky prezentované v neotřelé podobě a vzpomene i na velikána české divadelní režie Petra Lébla. Letošní festivalový plakát je inspirovaný filmovou klasikou...

Vojtěch Filip chce volit novináře. A oni o tom ještě píšou

Jsou chvíle, kdy by se novináři (včetně autora těch řádek) neměli některými výroky vůbec zabývat. Pouze zaplevelují veřejnou debatu, stejně je nikdy nikdo nevezme vážně a technicky jsou prostě neproveditelné. O jejich bizarnosti nemluvě. To je i případ návrhu předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, že by se novináři měli volit.

Proč zrušit ministerstvo kultury

Píšu tenhle příspěvek na stipendiu v Bratislavě a mám vedle sebe výtisk své poslední knížky, kde hned na prestižním místě v tiráži stojí, že text vznikl s přispěním Ministerstva kultury ČR.

Tématem 63. ročníku festivalu Šrámkova Sobotka je divadlo

Již 63. ¨ročník Šrámkovy Sobotky proběhne mezi 29. červnem a 6. červencem pod heslem Text a divadlo v dialogu. Pro účastníky jsou mimo jiné připraveny přednášky a diskuse o divadle a jeho roli ve společnosti, přijede například Vladimír Just či Milan Uhde.

Alžběta Bublanová: Barák (ukázka z knihy)

Jak moc známe své blízké? Denně je potkáváme, bydlíme s nimi pod jednou střechou, a myslíme si, že o nich víme všechno. „Barák“ je vyprávěn stárnoucí vdovou, která pozoruje své sousedy, kteří na rozdíl od ní prožívají své životy.

Dotace jsou zlo

Nechci rozšiřovat řady těch, kteří Andreje Babiše a Agrofert v záležitosti dotací hájí, či naopak zatracují. Rád bych řekl velmi jednoduše: Dotace jsou zlo.