19 článků ze SOBOTY 25.5.2019

Nejlepší produkty českého ekologického zemědělství se představí v soutěži Česká biopotravina roku 2019

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje 18. ročník soutěže Česká biopotravina o nejlepší produkty českého ekologického zemědělství. Vyhlášení vítězů proběhne v září - měsíci biopotravin a čeští farmáři a producenti mohou své výrobky přihlašovat od dnešního dne. Soutěž o nejlepší českou biopotravinu pořádá Svaz PRO-BIO ve spolupráci s......

Prohlášení 1. zasedání 35. synodu Českobratrské církve evangelické

Všichni zakoušíme dopady změn klimatu. Citlivěji vnímáme výkyvy počasí, sucho a problematiku oteplování planety. Jako lidstvo stojíme před dalekosáhlými hrozbami nedostatku pitné vody, snižující se biodiverzity, neobyvatelnosti celých oblastí planety a stěhování milionů lidí. Rozsah problémů mnohé ochromuje. Někteří se snaží situaci ignorovat nebo zlehčovat.......

Student Sutnarky navrhl budku pro netopýry

Originalitu a ohleduplnost k přírodě prokázal student Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara (FDULS) Západočeské univerzity v Plzni Tomáš Starý při zpracování ateliérové práce, jejíž zadání znělo ,,les".Ze širokého spektra možných předmětů se student 2. ročníku magisterského studijního oboru Design po rešerši přiklonil k návrhu netopýří budky, tedy......

Výzkum na ISS – biologie a fyzika

Astronauti na ISS spravují během kosmické mise velké množství experimentů a s některými z nich Vás seznamujeme v rámci nepravidelného seriálu Výzkum na ISS. Dnes si opět posvítíme na 59. dlouhodobou expedici, která momentálně slouží na orbitálním komplexu. Jako obvykle je ale potřeba poznamenat, že se nejedná o kompletní výpis činností astronautů za daný den, ale...

Není jako ostatní ženy. Abbasová nakupuje s nechutí

Pro drtivou většinu žen je nakupování spíše radostná událost než nepříjemná povinnost. Jenže čtyřnásobná matka Lejla Abbasová si chození po centrech s taškami v rukou nijak neužívá. Přesto udělala výjimku a do obchodu vyrazila. Proč?

Francouz už je v pořádku, sestava na Kanadu ale zůstává v utajení

Kompletní tým absolvoval dnešní rozbruslení hokejové reprezentace před večerním semifinále mistrovství světa s Kanadou. Na ledě už byl po lehčí viróze, která ho vyřadila ze čtvrtfinále s Německem, i uzdravený gólman Pavel Francouz, jenž by tak měl večer krýt záda Patriku Bartošákovi. Sestavu ale trenéři nadále tají.

Jak bude na přelomu května a června?

Průměrné teploty v Česku by se v příštích čtyřech týdnech měly pohybovat v rozmezí běžném pro přelom května a června. Obvyklé bude zřejmě i množství srážek, vyplývá ze zveřejněné dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

ŽIVĚ: Rusové mají problémy, Finové skvěle bruslí

Hokejisté Ruska doposud na mistrovství světa na Slovensku nepoznali hořkost porážky, před sobotním semifinále proti Finsku by se ale měli mít na pozoru. Seveřané totiž ve stejné fázi turnaje dokázali sbornou před osmi lety v Bratislavě porazit a následně získali zlaté medaile. Finové věří, že by se historie mohla opakovat.

Lidí přišlo více. Zájem byl v Praze, rekordy padaly ale jinde

Zájem Čechů o volbu poslanců Evropského parlamentu byl letos zřejmě o něco vyšší než před pěti lety, kdy hlas odevzdalo 18,2 procenta oprávněných voličů. V pátek a v sobotu se volební účast v Praze pohybovala kolem 30 procent, a také v některých dalších krajích podle předběžných odhadů překročí 20 procent.

Kanoista Fuksa zahájil sezonu druhým místem, Dostál byl třetí

Kanoista Martin Fuksa zahájil Světový pohár v rychlostní kanoistice druhým místem na olympijské trati 1000 metrů, kajakář Josef Dostál byl na úvodní regatě v Poznani třetí. Fuksu ve větrných podmínkách porazil jen osmnáctiletý Kubánec Jose Ramon Pelier, který cílovou čáru protnul s více než sekundovým náskokem.

Kanadské trumfy: drtivé přesilovky a góly se sirénou

Čtvrtfinálové prokletí čeští hokejisté po čtyřech letech zlomili. Teď na ně ale čeká další letitý strašák v podobě předposledního kroku k vysněnému zlatu. V semifinále neuspěl národní tým od senzačního triumfu na šampionátu v Německu v roce 2010. V sobotu si bude muset proti Kanadě dát pozor na vyloučení a hrát až do poslední vteřiny.

Tým má sílu, šance na finále je velká, věří Gulaš

Útočník hokejové reprezentace Milan Gulaš prožívá s národním týmem první velkou akci kariéry a ve 33 letech má hned velkou šanci na medaili. Dělí ho od ní jediná výhra ze dvou zápasů, které nyní před českými hokejisty jsou. První pokus je čeká dnes od 19:15 proti Kanadě a lídr extraligové Plzně věří, že šance na postup do finále je s ohledem na sílu týmu...

Trump v Japonsku: Podnikatele vyzval k navýšení investic v USA

Americký prezident Donald Trump zahájil svou čtyřdenní návštěvu Japonska setkáním s místními podnikateli na večeři pořádané v rezidenci amerického velvyslance v Tokiu. Vyzval je k navýšení investic v USA a svým tweetem zaslaným ještě z letadla naznačil, že se hodlá v Japonsku věnovat tématu obchodních vztahů.

Skoro dva miliony lidí stávkovaly za lepší ochranu klimatu

Více než 1,8 milionu lidí ve 125 zemích světa se údajně zapojilo do páteční globální stávky za lepší ochranu klimatu. Na facebooku to podle agentury Reuters uvedla iniciativa Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), která mladé ekologické aktivisty sdružuje.